Weinig geld, maar niet arm

De beste bespaar-hacks: Warm, warmer, warmst

In mijn studententijd huurde ik een gammele eenkamerwoning in de Blankenstraat, destijds een vergeten buurt bij het spoor die vooral fungeerde als doorgangsroute voor de junks en prostituees van de Oostelijke Handelskade. Het was winter toen ik er kwam wonen, de wind joeg door de kieren en de gaten in de kozijnen. Ik had geen kachel, maar wel een Moulinex grill-bakoven die ik, met het deurtje open, op een krukje in de woonkamer zette. Als er bezoek kwam zaten we rond de gloeiende oven, alsof het een kampvuur was. Op de grillstand verwarmde hij de hele kamer.

In die tijd hoorde ik ook over de bloempotkachel (niet te verwarren met het bloempotkapsel) die in kraakpanden populair was. Zelf heb ik hem nooit in bedrijf gezien, maar nu de temperaturen dalen en de energieprijzen door het plafond gaan besloot ik me er toch eens in te verdiepen. En: het werkt als een tierelier.

Wie ’s winters veel kaarsen brandt is het waarschijnlijk al opgevallen: de temperatuur in je kamer stijgt. De bloempotkachel werkt volgens hetzelfde principe, behalve dan dat de warmte niet meteen naar het plafond stijgt, maar de pot verwarmt die de warmte vervolgens gelijkmatig uitstraalt.

Je kunt een kant-en-klare bloempotkachel kopen, maar je kunt er ook zelf een maken. De simpelste methode is om een (schone!) bloempot omgekeerd over twee of drie brandende waxinelichtjes op een vuurvaste ondergrond te plaatsen. Zorg dat de pot op twee bakstenen rust zodat er lucht onder kan komen. Of zet hem op een muffintray – dan heb je meteen houders voor je waxinelichtjes (of je die muffintray daarna nog wilt gebruiken om muffins in te bakken is een ander onderwerp). Je kunt het gat in de bodem van de pot afdekken om te voorkomen dat er warmte ontsnapt. Je kunt ook een grotere pot over de pot heen plaatsen. Werkt allemaal. Op YouTube vind je instructievideo’s. 

De bloempotkachel is niet geschikt om je hele woning mee te verwarmen, daarvoor geeft hij niet genoeg warmte af. En om er zes of zeven neer te zetten is waarschijnlijk niet zo’n goed idee vanwege de petroleumdampen die dan vrijkomen. Maar eentje voldoet prima als extra kacheltje zodat de thermostaat wat lager kan. Dus kus de padvinder in je wakker en ga aan de slag zodat je je volgende energierekening lachend in ontvangst kan nemen.

Schrijver Marieke Groen leeft van heel weinig geld, maar voelt zich nooit arm. Ze heeft er een kunst van gemaakt om met minimale middelen maximaal te kunnen genieten en deelt hier haar beste bespaar-hacks.