Oost in Bedrijf

‘Dagcentrum Kramat is er voor de bewoners van Oost’

Het dagcentrum van het Flevohuis heeft een nieuwe naam en een nieuwe plek gekregen: dagcentrum Kramat. Op 31 oktober is het onder luide belangstelling geopend. Het centrum heeft drie huiskamers, alle faciliteiten voor goede zorg, hoge ramen en mooi uitzicht op het plein. “We merken nu al dat de buurt hier binnenkomt.”

Tot voor kort zat het dagcentrum ín het Flevohuis toch een beetje verstopt, vertelt Regien Keurentjes, teamleider dagbesteding. “Ooit was het Flevohuis een hypermodern zorgcomplex, het modernste van Europa. Maar de tijden veranderen en ZGAO verandert mee. Een van de eerste stappen was het dagcentrum verplaatsen uit het huis, zodat het toegankelijker is.” De volgende stap is een veel grotere: vanaf 2020 wordt – in fasen, zodat bewoners er gewoon kunnen blijven wonen – het Flevohuis gemoderniseerd.

Verandering is nodig omdat ouderen steeds langer thuis willen en soms moeten blijven wonen. Eenzaamheid plus gebrek aan structuur en gezelligheid kunnen op de loer liggen. “De mogelijkheden aan ondersteuning voor deze groep ouderen groeit, en gelukkig maar. Op plekken als dagcentrum Kramat, waar mensen zich thuis kunnen voelen, is ruimte voor persoonlijke wensen en behoeften. Behalve ouderen met (beginnende) dementie zijn ook mensen met chronische ziekten als Parkinson en ouderen met een zintuiglijke beperking welkom. En natuurlijk houden we rekening met de verschillende culturen hier in Oost.”

In dagcentrum Kramat – Kramatplantsoen 101A – begint de dag altijd met een kopje koffie of thee. Rond twaalf uur wordt een warme maaltijd geserveerd. Dagelijks zijn er meerdere activiteiten te doen, zoals de krant bespreken, muziek luisteren, bewegen, samen zingen, handwerken of spelletjes. Voor 55-plussers die doof, slechthorend of visueel beperkt zijn, is er een aparte ruimte.

Ook namens het team van activiteitenbegeleiders staat Regien graag stil bij het feit dat ZGAO, in samenwerking met goede partners als Dynamo, Civic en de informele zorg, de laatste jaren op verschillende plekken in Oost activiteitencentra heeft geopend. “Daar zijn we trots op. Net zoals op deze mooie, nieuwe ruimte. De drempel is hier laag, we merken nu al dat het dagcentrum toegankelijker is geworden voor buurtbewoners, en dat is een enorme winst.”

Meer informatie over dagcentrum Kramat of de andere ontmoetingscentra in Oost (zie kader)? Bel gerust (tussen 10.00 en 16.00 uur) of mail: 020-5925211 / csb@zgao.nl.

www.zgao.nl

Dagcentra en ontmoetingscentra in Oost
*Dagcentrum Kramat: Kramatplantsoen 101A, 020-5925211
*Dagcentrum Kraaipan: Hofmeyrstraat 67, 020-4620304
*Cultureel Atelier in het Ramses Shaffy Huis: Piet Heinkade 231, 06-22747601
*Seniorensoos in het Hoekhuis: Fizeaustraat 3, 020-4623353
*Dagcentrum Middenstip/Het Parkhuis: Anfieldroad 110, 06-30524368

Foto: De medewerkers van dagcentum Kramat ontvingen mooie schalen, gemaakt door bezoekers van het cultureel atelier in het Ramses Shaffy Huis, een van de andere dagcentra van ZGAO. Regien Keurentjes: “Dank aan alle partners voor de samenwerking. We doen het allemaal voor de bewoners van Oost.”

Serie: Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO).
Deel 63.