Oost in Bedrijf

Coronavaccinatie beschermt onze cliënten: ‘Er is geen tijd te verliezen’

Bij ZGAO is de opluchting voelbaar. Medewerkers en bewoners én hun familie zijn ontzettend blij dat het vaccineren van start gaat. Bestuurder Pien de Jong: “We zijn met Kerst snel weer naar kantoor gegaan om de uitnodigingen aan medewerkers te versturen, omdat het zo belangrijk is.”

Tussen Kerst en oud en nieuw vonden medewerkers dus al een uitnodiging op de mat, want er is geen tijd te verliezen. Zo stonden er op de allereerste vaccinatiedag voor verpleeghuismedewerkers in de RAI, in alle vroegte vooral ZGAO’ers in de rij. “De bereidheid onder medewerkers is groot. We hebben zo’n heftige tijd meegemaakt dat veel mensen denken: dit niet nog een keer.”

Sinds enkele maanden is Pien de Jong de nieuwe bestuurder van ZGAO. Ze is ingestapt in een turbulente tijd. “Gelukkig kende ik Amsterdam en de samenwerkende organisaties al goed, want ik zat acht jaar in de directie van zorgorganisatie Cordaan. En ik heb een goede inwerktijd gehad met mijn voorganger.” 
Ze kijkt even naar buiten, Oost in. De modernisering van het Flevohuis gaat voorspoedig en zit er eind dit jaar bijna op. Begin 2022 starten de werkzaamheden voor de nieuwbouw van De Open Hof. Eigenaar Woonzorg Nederland gaat hier in fases een nieuw pand bouwen met meer plekken voor verpleeghuiszorg en huurappartementen. “Dat zijn mooie ontwikkelingen voor ons en voor Oost. Ik klop het wéér af, maar het is fijn om te zien dat we er nu relatief goed voor staan: we hebben nauwelijks besmettingen. We zijn streng met goed gebruik van beschermingsmateriaal en de afstandregel. Dit is ook een compliment voor familieleden en andere bezoekers, want die houden zich hier over het algemeen goed aan.”

Mede daarom is het mogelijk dat de dagbesteding open is. “We worden steeds inventiever in het bedenken van gezellige momenten voor onze cliënten. De activiteitenruimtes zijn ruim en kunnen goed geventileerd worden. Dat is een geluk.” Thuiswonende kwetsbare ouderen, die wat moeilijker naar de dagbesteding komen, worden niet vergeten. “Met deze groep houden we telefonisch en via beeldbellen contact. We proberen er zoveel mogelijk voor iedereen te zijn.”

In de tweede week van januari kwam het bericht dat ook bewoners binnenkort gevaccineerd kunnen worden. De voorbereidingen zijn in volle gang. “We vragen toestemming aan de familie, zodat we kunnen starten zodra de vaccins er zijn. Onze specialisten ouderengeneeskunde en verpleegkundigen zijn er klaar voor.”

De ouderenzorg is emotioneel werk, omdat je mensen in de laatste fase van hun leven begeleidt. Ook de familie willen we aandacht geven. Dan is het goed als medewerkers lekker in hun vel zitten, realiseert De Jong zich. “Het is belangrijk dat ze zich veilig voelen en plezier ervaren van het hebben van leuke collega’s. Het is mijn taak om ook in dat opzicht een goede werkgever te zijn. We zijn er trots op dat mensen vaak lang bij onze organisatie werken.” Lachend: “Als je hier tien jaar werkt, ben je een groentje.”

Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 76.
www.zgao.nl