Column

Column Henk Spaan: Vrouwen

Generaliserend gesproken heb ik meer op met vrouwen dan met mannen. De laatste groep ken ik te goed, de eerste wil ik nog altijd beter leren kennen. Op productiekantoren en uitgeverijen, werkplekken waar ik kom en kwam, zie je meer vrouwen dan mannen. Daar is een simpele verklaring voor. Vrouwen zijn beter in hun vak, iets wat zich niet beperkt tot uitgeverijen en productiekantoren. Elke dag fiets ik langs de puinhoop op het kruispunt van de IJburglaan en de Zuiderzeeweg. Voetgangers lopen over fietspaden, scooters zigzaggen er tussendoor, andere voetgangers hobbelen over het gras naast het fietspad en de gemeente heeft verzonnen om een pijlsnel golfkarretje in te zetten tussen het Zeeburgereiland en de relatief onbereikbare bus- en tramhaltes, waardoor de chaos op de provisorische fietspaden alleen maar toeneemt. Ik heb geïnformeerd: in het managementteam van de desorganisatie zitten zes mannen en twee vrouwen. Ik pleit voor het omgekeerde.
Ook in de politiek zijn de verhoudingen scheef. Gelukkig is de voorzitter van de Tweede Kamer een vrouw. Ik mag Khadija Arib graag. Er was een andere vrouw aan het woord, Kathalijne Buitenweg van GroenLinks. Haar mocht ik helemaal niet. Totaal misplaatste attitude. Arib snoerde Kathalijne Buitenweg de mond, wat slecht viel bij die vrouw met haar spatsies.
Het mooiste moest nog komen. Een man van het CDA, Chris van Dam, een echte mannenman zoals de afschrikwekkende term luidt, zei iets over kijvende vrouwen en dat je daar beter bij uit de buurt kon blijven. Arib demonstreerde de uiterlijkheden van een gecontroleerde explosie.
Eerst keek ze naar Van Dam alsof ze het deksel optilde van een pan erwtensoep die drie weken in de zon had gestaan. Toen zei ze dat hij moest terugnemen wat hij had gezegd. De man dacht nog steeds dat het allemaal een lolletje was.

‘Neem het terug,’ herhaalde ze op de toon van Tony Soprano die op zijn strepen gaat staan. Hij nam het terug. Op het schoolplein van de democratie werd kamerlid Van Dam de blozende jongen die indruk wilde maken op het verkeerde meisje.