Onder de Pannen, kamers gezocht

Cloud vindt onderdak bij Paula in Oost: ‘Ik voel me heel erg welkom’

Cloud (24) huurt een kamer bij Paula in Oost. Ze zijn aan elkaar gekoppeld via het project Onder de Pannen. Cloud raakte dakloos buiten haar schuld, Paula had een kamer over, kon het geld goed gebruiken en wil graag iets doen voor de maatschappij. Cloud: “Heb van de kamer m’n eigen plekje gemaakt, daar had ik superveel behoefte aan.” 

Cloud dacht een woning via Woningnet gekregen te hebben, maar door een fout van de gemeente ging dat mis. Ineens was ze dakloos. “Ik heb een tijdje bij vrienden en familie gelogeerd, steeds op een andere plek, en de laatste drie maanden bij mijn zus hier vlakbij. Toen hoorde ze van het project Onder de Pannen, en klopte er meteen aan.

Daar kijken ze wie je bent, of je zelfredzaam bent, hoe je leeft, wat je belangrijk en leuk vindt en wat juist niet. Zo word je gekoppeld aan iemand die een kamer te huur heeft. Paula: “Ja, want ik heb ook zo’n gesprek gehad, dat is een belangrijk onderdeel in aanloop naar je deelname. Huurder en verhuurder moeten wel bij elkaar passen.”

Paula meldde zich bij De Regenboog Groep omdat ze ruimte over heeft. “Ik heb vijf kamers, woonde hier ooit met m’n gezin. Ik heb het altijd druk gehad, maar had in coronatijd weinig inkomsten, dus geld ging ook een rol spelen. Bij Onder de Pannen wordt het allemaal geregeld, volgens alle regels en met behoud van toeslagen. Voor mij is dat een groot voordeel.” Ze heeft nog een belangrijk argument om mee te doen. “Er is woningnood, maar kleiner wonen voor ouderen die minder ruimte nodig hebben is niet eenvoudig. Dit is een mooie oplossing voor dat probleem.”

Na een zorgvuldige matching werden Paula en Cloud dus aan elkaar gekoppeld. Eind februari hadden ze het kennismakingsgesprek – Cloud lachend: “Paula vroeg meteen: waar geloof jij in? We hadden een goed gesprek, het klikte” – en op 1 maart kon Cloud er al in. “Ik ben met twee verhuisdozen in een bolderkar van het huis van mijn zus naar hier gelopen. En heb langzamerhand mijn eigen plekje van de kamer gemaakt, daar had ik superveel behoefte aan.” Ze kan maximaal een jaar blijven, en is intussen samen met De Regenboog Groep op zoek naar een eigen huisje. “Ik heb nu even rust, maar de stress is nooit helemaal weg.”

Paula: “Voor mij is het gezellig dat ze er is. Onze ritmes zijn goed op elkaar afgestemd, we lopen elkaar niet in de weg.” Hondje Tim tilt z’n kop even op, Cloud aait hem liefdevol. “Ik voel me hier welkom. En ik laat best vaak het hondje uit.” Paula: “Ik heb wat fysieke problemen, het is fijn dat ik een beroep op haar kan doen. Dat is ook een voordeel.”

Cloud durft heel voorzichtig naar de toekomst te kijken. “Ik heb goede mensen om me heen, uiteindelijk komt het wel weer goed.” Paula: “Meedoen ging voor mij eerst vooral over geld en iemand in nood helpen, maar het is meer dan ik verwacht had. Ik verbind me graag aan positieve, bijzondere dingen.”

Voor mensen die tijdelijk geen dak boven hun hoofd hebben is De Regenboog Groep op zoek naar mensen die een lege kamer over hebben. Meld je graag, de nood is hoog. Afdeling Tijdelijk Wonen van de Regenboog Groep: 020-5317600. Zie ook www.onderdepannen.nl.