De Straat

Camping Zeeburg

Camping Zeeburg, bijzondere kampeerplaats aan de rand van de stad. Al sinds de jaren zeventig komen op het schiereiland in het IJ backpackers, levensgenieters en pensionado’s. Geroemd om z’n vrijheid en relaxte sfeer, berucht om z’n drugstoeristen. Op die snikhete donderdagmiddag dat de Brug z’n kampementje opslaat, is rust het eerste wat opvalt. En heel veel tentjes, natuurlijk. Scheerlijn aan scheerlijn staan ze. Meubilair heeft niemand bij zich. Een kleedje op het gras voldoet. Gekookt wordt er niet, gedommeld des te meer. Pas na zevenen komt er weer leven in de vakantiegangers. Om te feesten in de stad, of om te chillen in het café/restaurant op de camping. Waar altijd wel een goed muziekje of een outdoor movie valt te beluisteren en te bekijken.

Rita (57) en Carlo (58)
Venetië, Italië
1 camper, 11 m2
3 nachten

Wat een mooi tafereel vormen deze twee mensen samen met hun rode campertje. Ons oog viel er meteen op. Waarschijnlijk ook, omdat ze een beetje uit de toon vallen: zo keurig, zo netjes, zo fris. Ja hoor, we mogen ze best even wat vragen. Al spreken of verstaan ze bijna geen woord Engels. Maar met handen en voeten komen we er toch uit. Hij – de schone slaper – is gepensioneerd drukker; zij ‘inspecteur eten’. Ook in ruste. Samen doen ze een toertje Benelux. Amsterdam bekijken ze in drie dagen. Het Van Gogh, het Rijksmuseum, Dam Square, de Bloemenmarkt, een rondvaart door de grachten, dat soort dingen. Halen ze allemaal uit hun versleten Citybook Amsterdam. De volgende dag zullen ze naar Den Haag gaan. En dan via Haarlem, Den Helder en Harlingen weer richting de Belgische grens. Gent dachten we. Maar dat is uit de handen- en voetenconversatie lastig op te maken. We begrijpen uit hun gebaren verder dat ze zeven dagen in Holland zijn, en vijftien dagen rondtoeren in totaal. Italiaanse vrienden hadden ze deze camping aangeraden. En ze zijn er heel gelukkig mee. Wat vinden ze van Amsterdam? Daar gaan de duimen omhoog: “oke!”

Michael (20), Pete (21), Ramses, Sarah & Agnes
Wenen, Oostenrijk
4 tentjes, samen 12 m2
2 nachten

Het bejaarde barbecuetje smeult nog na en tussen de vier tentjes is het een kermis van rotzooi. Kliekjes salade, blikken, flessen, peuken. Ook – wel stereotype, maar het is echt zo – een waterpijp. Pas als ik naast Michael neerzijg, zie ik dat hij bijna van de wereld is. Met kameraad Pete – hoewel ook niet bepaald clean – valt gelukkig goed te praten. “We zijn hier om te relaxen, een goede tijd te hebben. We zaten eerst een tijdje in een hotel in Haarlem. Het was slecht weer weet je, dus dan wil je niet in een tentje zitten. Nu doen we nog één nachtje hier en dan gaan we door naar München. Daarna: weer naar huis.”

“Het is hier te gek, echt lachen. Vandaag zijn we naar een coffeeshop gegaan, en daarna naar nog een en nog een. Niks anders. Het was echt heel leuk. Al kregen we er wel honger van. Dus hebben we bij een supermarkt een berg hamburgers en dat soort dingen gehaald. Ze zijn eigenlijk net op. Nu zitten we uit te buiken. Je wordt er best moe van joh, zo’n dag. Vandaar dat we hier zo zitten. Vanavond zouden we eigenlijk de stad in gaan, maar somehow we lost motivation for that. Wat we nu nodig hebben is vakantie. Vakantie voor vakantie, hahaha.”

Amsterdam is een te gekke stad. Maar wat ons wel irriteert zijn die Engelse zuipschuiten. Zo luidruchtig, zo aanwezig. Echt vervelende lui. Trouwens, we zijn ook nog op zo’n tour geweest, in een soort van taxifiets. Zaten wij achterin en de gids maar trappen. Dat was heel erg grappig. Ja, hij was echt de perfecte gids.”

Rieke (17) en Jula (17)
Hamburg, Duitsland
2 tenten, 6 m2
7 nachten

R: “We zijn hier met twee andere vriendinnen, maar die staan onder de douche. Gisteren zijn we met de trein op station Amstel aangekomen. Dat was wel heftig, want onze aankomsttijd was rond zes uur in de ochtend! Toen hadden we natuurlijk geen idee hoe we verder moesten, goed voorbereid als we zijn… En het informatiehokje ging pas om zeven uur open. Eenmaal daar, was het snel geregeld, dat dan weer wel. Met het tramkaartje zijn we via het Centraal Station op de 26 gestapt. De wandeling van de halte naar de tram viel nog even tegen zeg, over die lange brug. Eenmaal hier moesten we natuurlijk ook de tent nog opzetten. Pffff. Maar bijslapen, dat deden we niet. Wij wilden per se de stad in. Er moest geshopt worden!

J: Nou, we hebben niet alleen maar gewinkeld. We hebben ook de wandelroute Hofjes van Amsterdam gelopen. Helaas bleek ons boekje verouderd, want de meeste hofjes waren dicht. Eentje hebben we er gelukkig nog van binnen kunnen zien. Vandaag zijn we naar Blijburg beach gegaan. Dat was leuk, maar erg druk. Je kon zelfs moeilijk zwemmen omdat er allemaal boten voor anker lagen.

R: Amsterdam was gewoon de plek waar we graag naartoe wilden. Je moet er geweest zijn, weet je wel. Deze camping leek ons leuk en is goedkoop. Toen we aankwamen werden we wel een beetje gek aangekeken. Wat je hier voornamelijk ziet is backpakkers. Kwamen wij ineens binnenvallen, met onze keurige koffers op wieltjes. Echte citygirls leken we. Iedereen keek: wat doen zij hier? Maar toen de tent eenmaal stond, vielen we niet meer op. Wij hebben tenslotte ook alleen een kleedje om op te zitten.

J: We zijn hier ook gekomen om te feesten. Dat gaan vanavond dan ook zeker doen. We weten alleen nog niet zo goed waar we naartoe moeten, waar het leuk is. Hebben jullie een tip?

Dat hebben we wel. Winston in de Warmoesstraat lijkt ons wel geschikt. Of dat het ook geworden is? En of het ook geslaagd was? Je moet niet alles willen weten.