Oost in Bedrijf

Cadeauroute voor Sinterklaas en Kerst

De straten en etalages in Oostpoort zijn schitterend versierd. De winkels liggen vol schoencadeautjes, pakjes voor onder de boom en ingrediënten voor een smaakvolle maaltijd en een mooi gedekte tafel. We stippelden ook dit jaar weer een fijne route voor je uit en leiden je langs duurzame en Amsterdamse merken, schitterende boeketten, glitteroutfits, retrogames, spulletjes voor kinderen en de heerlijkste lekkernijen.

BLOEM!: Gouden vazen en kleurige droogboektten
BLOEM! is altijd een ware bloemenpracht, maar nu is de winkel zo feestelijk dat kiezen lastig wordt. De enthousiaste medewerker Michel laat zien wat er allemaal te vinden is. “We hebben mooie winterdroogboeketten in schitterende kleuren. Daar, in de presentatiekasten, hebben we een grote collectie goudkleurige vazen en vazen met een cheetamotief van Vase The World. Goud kan altijd, maar met Kerst helemaal.” In het midden van de winkel staan mooie glazen vazen met groen erin en met verschillende soorten amaryllisbollen “Die bloeien prachtig en zijn altijd populair in december.” Bij BLOEM! vind je ook de glazen kerstdecoraties van het Amsterdamse merk Vondels. “Echte eyecatchers in je boom.”

CeX – games en elektronica: Een walhalla voor gamers
Dit is een walhalla voor gamers. CeX heeft een ruim assortiment aan technologie en vooral entertainmentproducten, zoals mobiele telefoons, headsets, accessoires en spelcomputers. Maar vooral veel games. Hier vind je álles voor je Nintendo en Playstation. CeX-supervisor Marcel: “We kopen tweedehands in, testen het en verkopen het dan weer. We geloven in recyclen. Alles wat na 2002 is uitgekomen ligt hier in de winkel. FIFA 21 is de populairste game van dit moment, maar we hebben bijna alle games.” In de winkel intussen, is het een komen en gaan van jonge en wat oudere liefhebbers. We schreven het al, CeX is een walhalla voor gamers, een goede tip voor de feestdagen.

Rituals: Bewust genieten van het dagelijks leven
“We geloven dat je schoonheid en geluk kunt vinden in de kleine dingen van het leven. Rituals helpt je om een stapje terug te doen en eenvoudigweg bewust te genieten van het dagelijkse leven. Hoe groot of hoe klein ook, onze luxeproducten zijn een perfecte manier om iemand een bedankje te sturen. Ontdek hoe je iemand bij een speciale gelegenheid blij kunt maken.”

Sialia: ‘Diamanten zijn voor altijd’
Bij Sialia hebben ze niet stilgezeten, er is hard gewerkt om de webshop live te krijgen, zodat iedereen in de feestmaand van de mooiste sieraden kan worden voorzien. “Diamanten zijn tenslotte voor altijd,” zeggen vader en zoon Sam en Rafil, de eigenaren. “Kleurstenen zijn populair nu, en we hebben ons gespecialiseerd in het persoonlijk maken van sieraden.” Daar is een professionele graveermachine voor aangeschaft. In de knusse winkel word je hartelijk verwelkomd met een drankje en een hapje, de ontvangst is al haast net zo persoonlijk als de sieraden. Voor de feestdagen zijn behalve een mooie collectie minimalistisch goud ook vertrouwde merken als Swarovski en het horlogemerk Tissot op voorraad. “Nieuw zijn de sieraden van Sif Jakobs, die ook worden gedragen door BN’ers als Chantal Janzen.”

Doordeweeks & co: Kleding en sieraden van Amsterdamse ontwerpers
Bij Doordeweeks & co, het nieuwe concept van de doortastende dames van Doordeweeks verderop in Oostpoort, vind je mooie, diverse collecties van Amsterdamse ontwerpers. Zoals de passievolle Kwabena Lomo-Tettey met zijn Make it Happen Wear. Hij maakt onder meer hoodies, T-shirts en sweaters in mooie kleuren en van zacht materiaal. “Het is niet zomaar streetwear, het is een beleving die je hopelijk inspireert om je doelen na te jagen. Mijn doel is om het vuur in je aan te wakkeren.” Bij Doordeweeks & co vind je naast de door Natasja Elda ontworpen en gesmede sieraden ook mutsen in allerlei kleuren en handgemaakte cadeautjes. Be local, buy local.

Loods of Stock: Kindermake-up en glitteraccessoires
In deze kinderspeciaalzaak met kwaliteitsmerken voor kinderen van 0 tot 16 jaar zijn net allemaal leuke spullen voor de feestdagen binnengekomen, vertelt medewerker Marloes, terwijl mede-eigenaar Jaap zingend de decemberverlichting in de etalage hangt. “Kijk, we hebben deze make-up en nagellak speciaal voor kinderen – op waterbasis zodat het er makkelijk af te wassen is – in lieve kleuren. De Nijntje-knuffels zijn populair en we hebben dit jaar hele leuke sieraden.” Er is een ruime keuze in mutsen en sjaals, en in december vind je hier een ruime keuze aan outfits voor het kerstdiner: strikjes, overhemden, glitterjurken en glitterrokken. “Fijne feestdagen!”

Simon Lévelt koffie & thee: Fairtrade chocolade en speciale melanges
Simon Lévelt staat voor eerlijke teelt en handel, vertelde eigenaresse Corina al in een eerdere uitgave van Lekker Amsterdams. Voor de feestdagen liggen dus de heerlijkste fairtrade chocoladeletters in de winkel, en verder vind je er verse kruidnoten en chocolaatjes, kant-en-klare schoencadeautjes en feestelijke pakketten met koffie, thee, luxekoekjes en bijvoorbeeld limoncello. “Onze sinterklaas- en kerstthee zijn deze weken altijd een hit. En wij presenteren elk jaar in december twee mooie, smaakvolle koffiemelanges, zoals de Golden Empress, waarin je een vleugje chocolade proeft. De etalage is al prachtig versierd. “Daar zie je voorbeelden van onze cadeaupakketten, bijvoorbeeld om je medewerkers mee te verrassen. Ze bestaan altijd uit een smaakvolle koffie of thee met lekkere dingen voor erbij.”

Artikel in opdracht voor Lekker Amsterdams.