Oost in Bedrijf

‘Het brein met dementie werkt trager’

Bij ZGAO zijn binnenkort workshops te volgen over omgaan met dementie. Wie de ziekte van dichtbij meemaakt, weet dat dit niet altijd makkelijk is. De workshop biedt handvatten voor mooie momenten samen. De eerste is op 8 maart.

Zonder dat we het doorhebben, vragen we vaak naar feiten. Voor iemand met dementie voelt dit als een test, dat kan onprettig zijn. Tijdens de interactieve workshops – bedoeld voor mantelzorgers, familie en vrijwilligers betrokken bij zorg – leer je aan de hand van thema’s hoe je op een andere manier kunt communiceren. Het doel: samen mooie momenten hebben.

-advertorial

Annemarie Bolder, ergotherapeut bij ZGAO, geeft de workshops. Zij doet dit samen met ervaringsdeskundige en psycholoog Ernst Buning. Er valt van alles te leren, zegt ze, bijvoorbeeld over non-verbale communicatie. “We proberen deelnemers bewust te maken van de wereld buiten woorden. Als je iemand met dementie van achteren benadert, kan dat een schrikreactie veroorzaken; het brein met dementie werkt trager. Als je eerst rustig voor iemand gaat staan, misschien even de arm aanraakt en dan pas iets zegt, werkt dat vaak beter. Het is een eenvoudige tip, maar je hebt er echt iets aan.”

Bolder heeft nog veel meer voorbeelden, ze geniet zichtbaar van haar werk. “Het zit hem in hele kleine dingen.” Je moet blijven zoeken, knikt ze, dúrven zoeken. “Als je vraagt: ‘Ken je nog een versje, dan moet iemand met dementie het antwoord vaak schuldig blijven. Maar als je vertelt: ‘Ik hoorde laatst nog een versje, het ging ongeveer zo’, dan kan iemand aanhaken. Of niet, dat is ook niet erg, dan heb je gewoon een verhaaltje verteld.”

Er is meer begeleiding bij ZGAO. Zo zijn er casemanagers dementie die alle zorg rondom personen met dementie coördineren. En overdag zijn de mensen welkom in de dagcentra, waar ze door gezelschap, begeleiding en activiteiten een fijne tijd kunnen beleven. Wil je meer weten? Neem contact op met het cliënt service bureau via 020 592 54 20 / csb@zgao.nl.

Vijf thema’s
De workshops vinden plaats op woensdagavond om 19.30 uur (data: 8, 15, 22 en 29 maart en 5 april) in de Flevopoort, Kramatplantsoen 263. Deelname is gratis. Aanmelden (vereist) en meer informatie via a.bolder@zgao.nl / 06-12600165.
Thema’s zijn ‘De kracht van herinneringen’, ‘Non-verbale communicatie’, ‘De kracht van muziek’, ‘De nieuwe realiteit’ en ‘Goed voor jezelf zorgen’. De workshops worden georganiseerd door ZGAO en Civic.

Serie: Een kijkje achter de schermen in Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Deel 32. www.zgao.nl