Weinig geld, maar niet arm

Boodschappen doen als een baas

Schrijver Marieke Groen leeft van heel weinig geld, maar voelt zich nooit arm. Ze heeft er een kunst van gemaakt om met minimale middelen maximaal te kunnen genieten en deelt hier haar beste bespaarhacks.

Je kleren in de uitverkoop kopen, boeken uit straatkastjes halen en in de supermarkt alleen producten met een 35%-kortingsticker in je mandje leggen; als je wilt kun je heel goedkoop leven. Maar geef toe, voor niemand – behalve voor mensen met geld – is dit echt een hobby. In de uitverkoop hangen vaak alleen nog kleine maatjes, producten met een 35%-kortingssticker moeten dezelfde dag nog op (en laat je die dag nu net geen zin hebben in spitskool met shoarmavlees), en hoe charmant ik de bibliotheekkastjes op straat ook vind, veel meer dan stukgelezen thrillers en de Belastinggids 2009 heb ik er nog nooit in aangetroffen. Soms wil je gewoon mooie nieuwe spullen en lekker eten zonder dat je je meteen zorgen moet gaan maken of je de energierekening nog wel kunt betalen. Het goede nieuws is: dat kan. 

Laten we beginnen bij de dagelijkse boodschappen. Download de Too Good To Go-app, een app om voedselverspilling tegen te gaan. Voor wie het nog niet kent: elke dag vullen winkels en horecazaken in Amsterdam tassen met producten die anders overblijven en moeten worden weggegooid. Zo’n tas kost een paar euro. Wat erin zit is altijd een verrassing.De meeste gebruikers van de app vinken alleen zaken in hun eigen buurt aan. Dat doen wij dus niet.(Tenzij je in de grachtengordel of sjiek Zuid woont. Nee, dat dacht ik al niet.) Verander je locatie in een van de betere buurten van de stad, klik op ‘toon winkels hier’ en daar verschijnen ze, de luxe bakkers, de groentejuweliers en de supermarkten die hun naam spellen met een Q. Dáár halen wij onze tas op. Maar sla ook de groothandels niet over. Zo biedt Hanos een ‘luxe AGF-box’ aan met groenten en fruit ‘die net een iets hogere prijs hebben’. 
Zin in een vijfsterrenontbijt? Bij een aantal dure hotels kun je aan het einde van de ochtend voor een paar euro langs het ontbijtbuffet schuifelen. 
Jarig? Hou de verkoop van Kwekkeboom of De Drie Graefjes in de gaten. Dit jaar schotel je je verjaardagsvisite geen diepvriestaart van de Dirk voor, maar zes soorten luxe gebak. 
Mits je op tijd bent dan, want sommige Too Good to Go’s zijn zo populair dat ze binnen een paar minuten zijn uitverkocht. In dat geval is het Too Good to Gone en serveer je alsnog supermarkttaart. Helaas pindakaas met een 35%-kortingsticker.