Oost in Bedrijf

‘Biologische oliebollen, gewoon lekkerder’

Daar staan ze weer, schouder aan schouder. Hun houten kraampje op het Joris Ivensplein. Maurits van biobuurtsuper Biolicious en Mo van snackbar Grill’s bakken in december samen de beste biologische oliebollen van de stad.

“Dit is het derde jaar dat we het doen.” Maurits zegt het met onverhulde trots. Mo, ook blij: “We zijn goed samen.” Hun oliebollen zijn helemaal biologisch. Het meel, de rozijnen. “Alles, en zonder toevoegingen. We bakken in biologisch kokosvet.”

Er is een noviteit dit jaar die de bollen echt anders maakt. Het beslag wordt besprenkeld met kokosbloesemsuiker. “Die geeft de oliebol een krokant, karamelachtig laagje. Dat maakt ’m gewoon lekkerder.”

De appelbeignets rollen uit het vet. Iemand komt er om: “Nét gebakken, mevrouw.” Er zijn ook rozijnenbollen en ‘gewone’ bollen. Altijd vers. Het is tempo draaien, “maar vooral leuk werk”.
Er komt een nieuwe klant aan de kraam. Heeft ze hier al vaker oliebollen gehaald? “Sinds ze hier staan komen we er altijd meteen op 1 december eentje halen. Zo lekker.”

Wat is eigenlijk het geheim van een goede oliebol? Mo: “Dat heeft te maken met timing. En je temperatuur moet goed zijn. Maurits: “Daarom ben ik zo blij dat hij erbij is. Zijn timing is beter.” Het is vakwerk, oliebollen bakken.

Openingstijden
De bio-oliebollen – appel, rozijn, naturel – zijn verkrijgbaar van dinsdag t/m zaterdag op het Joris Ivensplein, pal voor Biolicious en Grill’s. De kraam staat er tot 1 januari. Vooraf bestellen is mogelijk.