Oost in Bedrijf

‘Bij ons kunnen ouderen elkaar ontmoeten’

Zaterdag 8 september vond de jaarlijkse Huygensdag plaats. Winkeliers en instellingen uit de buurt presenteren zich, zoals de kinderboerderij, de kaaswinkel en de Ouderen Advies Raad. Ook ZGAO doet mee, al jaren. De zon schijnt, de kruidnoten van de bakker geuren en bij de kraam is het al gezellig druk. “Het is belangrijk dat de buurt ons weet te vinden.”

Sharlona (31) en Naima (51) vertegenwoordigen de zorginstelling. Sharlona is er werkzaam op de afdeling communicatie en PR, Naima is activiteitenbegeleider en ambulant ondersteuner. Sharlona: “We doen mee zodat mensen met ons kunnen kennismaken. En ons weten te vinden als ze ondersteuning kunnen gebruiken of zorg nodig hebben. We vertellen wat we doen en voor wie we er zijn.” Naima: “Bovendien kunnen mensen ons direct hun eventuele zorgvragen stellen. De mogelijkheden en procedures zijn soms best ingewikkeld.”

De twee hebben zichtbaar plezier vandaag. Ze vinden het leuk om buurtbewoners te spreken. Behalve twee verpleeghuizen en een wijkdienst voor thuiszorg, biedt ZGAO persoonlijke ondersteuning en dagbesteding in Oost. Buurtbewoners voor wie het wat lastiger wordt om de dag leuk te besteden, zijn welkom in de dagcentra. Dat is ze niet altijd bekend. Naima: “Ik werk met migrantenouderen, het is goed te weten dat we in de Kraaipan ook activiteiten hebben speciaal voor hen, waar hun taal en cultuur de boventoon voeren.”

“De zon komt lekker door voor jullie hè”, zegt een buurtbewoonster tegen Sharlona en Naima. Ze snuffelt rond bij de kraam, bekijkt de folders waarop de wekelijkse activiteiten in Servicepunt Hoekhuis en De Open Hof vermeld staan, zoals wandelen, ochtendgymnastiek en creatieve middagen. “U bent ook van harte welkom”, zegt Naima. Ze neemt de tijd voor iedereen en grijpt haar kans om te vertellen dat ook vrijwilligers zeer welkom zijn. “Veel buurtbewoners kennen onze naam wel, maar weten niet precies wat we allemaal bieden. Wij proberen wat niet bekend is bekend te maken.” Het is dankbaar werk, vindt ze.

Sharlona knikt bevestigend. “We benadrukken dat mensen er niet alleen voor staan. Wij helpen ze graag met het hebben van een leuke dag. En hopen dat ze niet alleen thuis blijven zitten, maar dat ze naar buiten gaan om anderen te ontmoeten. Bijvoorbeeld bij ZGAO. We werken voor een mooie organisatie, dat dragen we uit. We zijn trots op het werk dat we doen.”

Advertorial

Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Deel 50
Lees hier andere delen.