Nieuws

‘Bewoners en familie kunnen hier samen Kerst vieren’

Het Flevohuis wordt gemoderniseerd en in de zomer is op de begane grond het Theehuis geopend. Dat komt nu hartstikke goed van pas. Het is een extra ruimte voor activiteiten en een gezellige plek waar bewoners hun familie kunnen ontvangen, bijvoorbeeld met Kerst. Lies Grendel: “Na een moeilijke eerste periode kan het nu weer. We zijn zo blij.”

Het Flevohuis is in kerstsfeer gebracht, de kerstboom staat, Sky Radio klinkt met de bekende kerstliedjes zachtjes door de speakers. De ene na de andere bewoner komt binnen en schuift aan tafel. Het is de creatieve ochtend in het Theehuis, en vandaag worden er kersttafereeltjes en kerstschilderijtjes gemaakt. Vrijwilliger Nel uit Betondorp is er ook, zoals elke donderdag. Ze helpt met veel plezier mee om het bewoners naar de zin te maken: “Dames, wat willen jullie?” Op tafel zijn koffie, thee, koekjes, glitters en andere versieringen klaargezet.

Lies is activiteitenbegeleider en eigenlijk nog veel meer, ze werkt al dertig jaar bij ZGAO. Ze kent de wensen van bewoners en hun behoefte aan gezelligheid als geen ander. Behalve kerststukjes staat er deze maand nog meer op stapel: een kleine kerstmarkt, een kerstbrunch en -borrel voor bewoners en familie, en diverse nieuwjaarsactiviteiten. Lies heeft samen met haar team hard gewerkt om het voor elkaar te krijgen. De bewoners zijn kwetsbaar en het virus is actief in stad en land. “Het was zoeken en veel overleggen, wat kan en mag, en wat niet. Toen we dat eenmaal uitgedokterd hadden, konden we een mooi programma opstellen. Vanwege corona kan het niet groots en zijn er regels, maar het kán wel en dat is het belangrijkst. Natuurlijk is de feestmaand anders dan we gewend zijn, maar gevierd zal er worden.”

Ook de vaste activiteiten kunnen gelukkig weer doorgaan. De gymnastiekochtenden zijn terug en er treden zelfs weer artiesten op – met mondkapje. Lies: “Onze bewoners hebben de leuke momenten tijdens de eerste coronagolf enorm gemist. Ze zeggen: ‘Het is bijna als vanouds, we mogen weer naar onze clubjes.’ Mevrouw Van Huizen, die druk in de weer is met haar kerstschilderijtje: “Als ik hier binnenkom, dan weet ik het al: we gaan wat leuks doen.” Mevrouw Meijer ontsteekt met een kordate beweging de lampjes van haar kerststolp. “Ik geniet hier altijd zo van.” Ze kijkt naar haar kerststukje en lacht: “Nou, een beetje licht in de duisternis.”

Lies bevestigt nog eens hoe goed het is dat het Theehuis er nu is. “Het is een aanwinst voor de gastvrijheid. Met uitzicht op de tuin en ruim genoeg om de 1,5 meter afstand aan te houden, is het gewoon een fijne plek. Daarom is de familie met Kerst ook zo welkom en hebben we de borrel en de brunch georganiseerd. Zodat bewoners en familie tijdens de feestdagen samen kunnen zijn. Het doet zo goed om bewoners te zien genieten.”

Foto: Mevrouw Van Huizen (l), activiteitenbegeleidster Lies en mevrouw Meijer (r) genieten van de creatieve ochtend in het Theehuis, schrijfster van dit stukje Linda van den Dobbelsteen kijkt toe. Lies: “Het is heel fijn dat bewoners en hun familieleden straks – uiteraard volgens de richtlijnen – toch gezamenlijk Kerst kunnen vieren bij ons.” 

www.zgao.nl

Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 75