Advertorial

Bestuurder Jan van Wijk neemt afscheid van ZGAO: ‘Ons sterke punt is dat we verankerd zijn in Oost’

Na 22 jaar neemt Jan van Wijk (66) afscheid van ZGAO. Hij is al die jaren een benaderbaar en betrokken bestuurder geweest. “We hebben ons nooit laten meeslepen door hypes in gezondheidszorg. Het gaat om het welzijn van de cliënten. Daar past een flexibele organisatie bij die verbonden is met de mensen in Oost.”

Op 1 september zat Jan van Wijk 48 jaar in de zorg. Hij begon als verpleegkundige, was ziekenhuismanager en sinds 1998 bestuurder bij ZGAO. “Toen was het Stichting Flevohuis, die in 2008 fuseerde met De Open Hof, een van de hoogtepunten van mijn werk. Onze betekenis voor Oost werd groter, en de deuren stonden altijd open voor de buurt.”

Dit is zijn laatste week. Een wonderlijk afscheid, zegt hij. “Corona heeft veel families en ons hard geraakt, maar het is mooi om te zien hoe we ons er schouder aan schouder doorheen slaan, de saamhorigheid is groot.” Van Wijk maakt een soort tournee langs alle afdelingen en hoopt zoveel mogelijk medewerkers een hart onder de riem te kunnen steken. Het is persoonlijk afscheid nemen, zoals hij als ‘mensenmens’ ook heeft bestuurd. 

Door de jaren heen heeft hij ervoor gekozen om zich met het management niet ‘terug te trekken op een industrieterrein’, maar in het Flevohuis te blijven. “Hoe kan je het goed doen als je niet tussen je mensen zit? We zijn een kleine organisatie gebleven, ook in de tijd dat zorginstellingen volop fuseerden.” 
Het kenmerkt zijn betrokkenheid. Met kerst maakt hij altijd een rondje door de verpleeghuizen. “Dan spreek ik cliënten, families, vrijwilligers en personeel, hoor ik wat goed gaat, maar ook wat er beter kan. Het is een blijk van verbondenheid.”

Van Wijk roemt de samenwerkingen die ZGAO heeft, zoals die met het Leger des Heils en het OLVG. “Zo kunnen wij in het complete pakket van zorg voorzien, voor wie nog thuis woont tot mensen in de laatste levensfase in het verpleeghuis. We komen ook achter de voordeuren en schakelen met andere zorgorganisaties om mensen zo goed mogelijk te ondersteunen.”

Over zo’n lange periode valt veel te vertellen, mijmert hij. “Laatst kregen we de inspectie op bezoek, drie inspecteurs maar liefst. Ze waren lovend. Wat jullie doen is uitzonderlijk, zeiden ze. Het gaat om het welzijn van de cliënten, en onze medewerkers staan daarin centraal, die krijgen de ruimte om te doen wat goed is. Dat zijn we nooit uit het oog verloren.”

En nu, geraniums? Een lach. “Uiteraard krijg ik meer tijd voor familie, tuinieren en fietsen. Maar betekenis geven vind ik nog van belang. Ik ga proberen mijn ervaring in te zetten voor de meest kwetsbaren van onze samenleving.”

Foto: Jan van Wijk neemt na 22 jaar afscheid als bestuurder van ZGAO. Hier staat hij in het trappenhuis van het tijdelijke kantoor omdat het Flevohuis verbouwd wordt. Zijn opvolger is Pien de Jong. “Ik geef het stokje met een gerust hart over. Pien de Jong was directeur bij Cordaan en kent de weg in de Amsterdamse zorgwereld, dat is fijn voor onze cliënten en medewerkers.”

www.zgao.nl

Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 72