Column

Besodemieterd

Het moest gaan over ‘leven’. Ons leven speelt zich voor een groot deel af in bed.
Waar koop je een bed? Wij houden het bij Ikea en nemen het proefliggen in een volle winkel voor lief. Mensen gluren wel, maar durven niks te zeggen. Straks liggen zij hier proef. 
Eén keer gingen we naar de Bilderdijkstraat naar een ‘beddenpaleis’. Daar moest je begeleid proefliggen, geholpen door de verkoper. Hij kon zien of het matras bij ons paste of niet. Gek genoeg paste het duurste matras het beste bij ons.
Een goede verkoper kan je het gevoel geven dat je een dief bent van je eigen portemonnee als je die dure niet koopt, of het nou om een matras gaat, een snelkookpan of een fiets.
Ik stink daar altijd in, willens en wetens.
Een weinig benoemd aspect aan het kopen van een matras is het tillen door nauwe trapgaten. De matrassenboer heeft een man in dienst die de matras omhoog moet slepen. Die van de Bilderdijkdijkstraat had overgewicht. Hij was wel sterk maar torste extra kilo’s mee. Ons bed stond op tweehoog, vier trappen boven de zeespiegel. Het matras was zoals gezegd duur en dus zwaar. De man haalde het wel, hijgend, rood aangelopen en met zweetdruppels als dikke parels op zijn voorhoofd. Hij begon zwaar en gierend te hoesten. Ik zocht al naar het alarmnummer in mijn telefoon.
Een ander incident speelde zich af in een zomerhuisje van mijn vrouw. We hadden een matras gekocht voor op de vliering. Het moest door een luik. Wat deed de man? Hij vouwde het matras dubbel en knoopte er een rubberen band omheen met een geelblauw lint en een ijzeren sluiting om het lint aan te trekken. 
Kortgeleden lagen mijn vrouw en ik in de volle zon schaamteloos op een matras op de markt in ons Franse dorp. Het matras dat op ons bed lag moest naar het gastenverblijf, het matras uit het gastenverblijf moest weg en dit nieuwe was voor ons. We kochten het op voorwaarde dat de man alle handelingen zou verrichten. We kregen tweehonderd euro korting op de koop toe. Opnieuw had ik het gevoel te worden besodemieterd, maar hé, het kopen van een matras is leven op de rand.