Oost in Bedrijf

‘Met een beetje hulp is er veel op te lossen’

Peggy Grefkens is psycholoog en stiefcoach. Op 1 oktober opende ze haar praktijk Stiefgoed op IJburg, hulp voor samengestelde gezinnen. “Die begint bij het stel, niet bij de kinderen.”

Ze kent de spanningen die er kunnen ontstaan wanneer twee gezinnen samen een nieuw gezin vormen. Zelf maakte ze het ook mee. “Alleen was er toen nauwelijks hulpverlening. Je moet van binnenuit weten hoe het voelt, alleen dan kun je begrijpen welke dynamiek en spanning zoiets met zich mee kan brengen.”                    -advertorial

Het gaat vaak om het overbruggen van tegenstellingen, en om verbinden. Eén op de drie gezinnen gaat uit elkaar. Van de nieuwe samengestelde gezinnen die ontstaan, valt zestig procent binnen vijf jaar ook weer uit elkaar. “Dat is verdrietig, en vaak onnodig. Met een beetje hulp is er veel op te lossen.”

Stiefgoed is een landelijke organisatie, met praktijken in diverse provincies. Grefkens vestigt zich nu op IJburg. “Ik heb in Oost gewoond, voel me verbonden met dit stadsdeel. Ik hou enorm van water. Bovendien: er zijn veel gezinnen in de wijk, ook samengestelde. En ik vond er een goede praktijk waarbij ik kon aansluiten.”

Met een goede basis voor samenwerking. Want in het pand aan de J.O. Vaillantlaan 70 zijn onder meer een mediator, een relatietherapeut en een kinderpsycholoog gevestigd. “Als het nodig is, kunnen we naar elkaar doorverwijzen. Maar in principe gaat het om de partners. Zij volgen een kortdurende, oplossingsgerichte methode die veel inzicht en handvatten geeft.” Grefkens benadrukt: “Een samengesteld gezin vraagt echt iets anders dan een ‘kerngezin’.”

Er kunnen verschillende zaken spelen, zoals problemen met ex-partners of kinderen – ook kinderen die al het huis uit zijn – die moeite hebben met de situatie. “Stiefgoed is laagdrempelig, effectief en je kunt er op korte termijn terecht.”

Kijk voor meer informatie op www.stiefgoed.nl of bel 06-45484970.