Mijn fiets en ik

‘Autorijden is uren weggooien’

Hij is de mayor van de Nesciobrug, dat meldt hij maar even. Op Foursquare. “Ja echt. Ik kan het bewijzen.” En op zijn telefoon prijkt inderdaad de melding ‘the mayor is in the house’. “Ik check op die brug dus het vaakst in.”
Erik Vollebregt (41)
Beroep: advocaat
Route: IJburg-Piet Heinkade
Afstand: 7,5 kilometer, 22 minuten
Fiets: Sparta Olympia

Hij is de mayor van de Nesciobrug, dat meldt hij maar even. Op Foursquare. “Ja echt. Ik kan het bewijzen.” En op zijn telefoon prijkt inderdaad de melding ‘the mayor is in the house’. “Ik check op die brug dus het vaakst in.”

Audioboeken
Autorijden is totale tijdverspilling, vindt Vollebregt. “Auto’s zijn leuk om te racen, maar voor verplaatsing gaat het nergens over. Voor naar kantoor, maar ook naar afspraken binnen en buiten Nederland, zijn fiets en OV perfect. Onderweg werk ik, en hoef niet verplicht uit het raam te kijken zoals automobilisten dat doen. Dat is echt uren weggooien.”

“Op de fiets luister ik voicemails, podcasts van BNR en audioboeken – ik ben sciencefictionfan. Zo luister ik een hoop boeken en nieuws weg.” Op z’n Sparta Olympia. Lachend: “De ergste ouwelullenfiets die er bestaat.” Maar hij fietst als een zonnetje en in het weekend is er de racefiets. Fietsen deed Vollebregt vroeger al veel. “Ik ben gewoon nooit meer opgehouden.”

Scooters, zegt hij dan overtuigd, zijn voor luie mensen. “Ja, dat mag je gerust opschrijven. Die dingen zouden ze moeten verbannen. Niet alleen van het fietspad, maar echt van de wereld. Dan is er iets mis met je.”

Resetten
Iedereen moet zich – of hij nou scootert of fietst – aan de regels houden. Wat dat betreft valt er volgens hem op het zogenaamde fietsparadijs IJburg nog wel wat te verbeteren: “Hoe iedereen op eenrichtingsfietspaden tegen het verkeer in rijdt. Doodleuk, drie rijen dik. ’s Ochtends fietsen er zo driehonderd scholieren nota bene langs het politiebureau. Het is gevaarlijk maar interesseert de agenten niks, terwijl ze daar toch in één keer hun quotum kunnen halen. Die slingeren liever mensen die hun kinderen op school afzetten op de bon, dat is blijkbaar makkelijker.”

Vollebregt is een overtuigde fietser. Zijn hele leven al. “Even resetten, ook ’s avonds na een dag werken. Mijn woon-werkverkeertijd bedraagt 22 minuten. Altijd. Daar zijn collega’s jaloers op.”

Ring-Ring is de nieuwe community voor overtuigde fietsers. Omdat de wegen in de stad vol raken, maar fietsers zich duurzaam en stressloos verplaatsen.
De deelnemers (271) fietsten totaal tot nu toe 173.440 kilometer. Zie www.ring-ring.nu.
Fietskilometers kunnen (per 100 Fkm) bij lokale ondernemers worden ingeruild voor kortingen. Kijk hier wie er meedoen.