De Jas

‘Altijd buiten, ook in de winter’

Jan Joost van Gangelen (1974) is televisiepresentator en verslaggever. Hij presenteert op Fox Sports Eredivisie en op SBS6 de wedstrijden van het Nederlands Elftal en de Champions League. Hij is vaak te zien als gast in andere sportprogramma’s zoals Voetbal International. Jan Joost van Gangelen is een zoon van de in 2004 overleden sportjournalist Dick van Gangelen. Hij woont met zijn vriendin Marieke op de Ringdijk. Samen hebben ze een zoon en een dochter.

Nieuwbouw
“Over een ongeveer een jaar gaan we in een nieuwbouwwoning naast het stadsdeelkantoor wonen. Bijna in winkelcentrum Oostpoort, dat wel heel erg Lelystad is. Ik heb eigenlijk niets met nieuwbouw, maar het is wel een eengezinswoning en dan krijgen die kleine apen meer ruimte. En we hoeven de stad niet uit. Heerlijk om deze buurt te blijven. Ik voel me hier thuis. Waar woon jij?”

Betondorp
“O, dat vind ik ook mooi. Nog heel volks. Als je naar dat winkelcentrum bij de Kruislaan gaat kom je nog echt van die Sjaken en Treesen tegen, die zie je in de rest van de Watergraafsmeer bijna niet meer. Het zijn toch de oorspronkelijke bewoners. Toen mijn oma in Amsterdam woonde had je nog helemaal geen buitenlanders.”

Amsterdam-Oost
“Ik ben in 2001 in de Danie Theronstraat gaan wonen bij het Krugerplein. Daar heb ik tot 2005 gewoond, toen zijn we gescheiden en ben ik naar de Weesperzijde gegaan. Sinds 2010 woon ik met Marieke op de Ringdijk.”

Wat zijn je plekken?
“Nou, we hebben twee kleintjes, een van anderhalf en een van drieënhalf. Dan kom je vaak bij de crèche, in ons geval De Bibelebontseberg. Ik hou ervan als een crèche een beetje is zoals het thuis is, niet zo megaschoon en dat ze er de hele dag met van die doekjes bezig zijn. Mijn zoontje is echt van het klimmen en beuken, nou dan is Park Frankendael ideaal. Hutten bouwen en zo. Je hebt daar ook zo’n naschoolse scouting Park Frankendael waar ze kabelbanen maken en vlotten bouwen. Aan scouting kleeft zo’n nerdsimago, maar voor dat soort dingen vind ik het echt heel leuk. Café Merkelbach is onze zaterdagochtendplek, als ik wakker ben dan is het: joggingbroekjes aan en dan daar taartjes eten. Altijd buiten, ook in de winter. Ik vind het lekker om buiten te zijn met die gasten, dan kunnen ze daar naar kippen kijken en dingen doen.”

Flevopark
“In het Flevopark heb je ook een speeltuintje met een kabelbaan. Daar kunnen we spelen en dan over het hekje klimmen en daar een hut bouwen, dat is ideaal met eentje die best veel kan en eentje die nog niet zoveel kan. Het Flevopark is sowieso te gek. Je had daar een soort jachthaventje aan het Nieuwe Diep, een plas die verbonden is het Amsterdam-Rijnkanaal. Ik zwem daar altijd. Toen Appelsap, dat festival, daar heen ging baalde ik heel erg. Ik dacht dat er heel veel festivals zouden komen, maar dat is meegevallen.
Je moet het eigenlijk niet noemen, want dan gaan meer mensen het ontdekken. Het is er zo mooi. Het is eigenlijk net te ver weg. Er zit ook een geweldig distilleerdershuisje, als je ergens lam kunt worden in twee uur is het daar. Het zou nog iets cooler kunnen, nog iets voor kinderen en minstens nog twee cafés. Het pannenkoekenhuisje vervangen door een beter pannenkoekenhuisje, nu is het echt zo’n gesubsidieerd gemeenteding. En waar dat haventje zat zouden ze een stadsstrandje moeten maken.”

IJburg
“Daar zou ik echt nooit willen wonen, vooral niet van 1 oktober tot 1 april. Maar ze hebben er wel een stadsstrand, dat is het enige waar ik jaloers op ben. Lijkt me ook niet goed voor je relatie om daar te wonen. Scheiburg noemen ze het toch? Maar IJburg in de zomer is voor een watersportmens als ik wel heel cool. Eigenlijk is het gek dat je er niet gezellig of lekker uit eten kunt.”

Favoriete cafés
“Op dinsdag na de Champions League naar café Mojo aan de Ringdijk, al zitten daar tegenwoordig juist dan 150 roeiers. Ik vind café Kuijper leuk, ik heb daar ook wel een pubquiz gehost. Ik vind al die tenten van die gasten – ‘de wijzen uit het Oosten’ – wel oké. Alleen Bukowski vind ik net niet. Bidou vind ik een leuk eettentje. Bar Wisse aan de Linneauskade is nieuw, ook een aanrader.”

Troep
“Ik ben heel erg van geen troep op straat, ik loop elke dag als een soort nerd over de Ringdijk blikjes op te rapen. Sinds het oude stadsdeelkantoor een hotel is geworden is de Ringdijk een looproute geworden voor mensen met koffers die vanaf het Amstelstation komen. Er liggen heel vaak zakjes met wiet op straat. Er stond in De Volkskrant een artikel dat als een op de vijf mensen alles opraapt wat ze op straat zien liggen dat er dan eigenlijk nooit meer troep ligt, dus daar ben ik maar mee begonnen.”

Lees ook, onder anderen, Ellen ten Damme, Eric Smit en Jelle Brandt Corstius in De Jas.