De Jas

‘Als je wandelt, kijk je met nieuwe ogen’

Claudia Straatmans is hoofdredacteur van het lifestylemagazine Nouveau, vaste mode-expert bij Koffietijd en schrijft boeken over wandelen. 

Eigenlijk wilde ze afspreken in Betondorp, waar ze dagelijks mueslibollen en zuurdesembrood koopt bij bakker De Lekkernij en waar ze al bijna twintig jaar met plezier woont. Maar ze heeft een stelregel en dat is de dag beginnen met goede koffie. Daarom zitten we op een zonnige woensdagochtend op het beschutte terras van Merkelbach aan een latte havermelk. “Dit is een prachtige plek met evenveel geschiedenis als groen. Het is rustig, mooi en met Nouveau doe ik hier veel fotoshoots. De stoelen die je daar verderop ziet hebben we bij het beeld van Tjitske Reidinga gebruikt.” 

Je bent dol op Betondorp, waarom is het er zo plezierig wonen?
“Enerzijds door de kleinschaligheid en anderzijds door de laagbouw in de grote stad; precies in deze tijd van het jaar heb je optimaal profijt van de avondzon. En de historie is natuurlijk geweldig. De arbeiders die er woonden en verlicht moesten worden, de volksverheffing en niet te vergeten al die bekende Nederlanders die er hebben gewoond: Gerard Reve, Johan Cruijff, Ed van der Elsken en Willeke van Ammelrooy. Daarnaast hebben we geweldige sculpturen waar niemand weet van heeft. Als je vanuit de Rozenburglaan het dorp in komt, heb je aan weerzijden twee prachtige adelaars.”

Je bent hoofdredacteur van het magazine Nouveau. Een blad en platform voor echte powervrouwen. Wat zijn dat?
“Dat zijn vrouwen die het stuur in eigen handen nemen en niet afwachtend in een hoekje gaan zitten. Financieel onafhankelijk, bewust van zichzelf. Vrouwen die de wereld en ook zichzelf een stukje mooier willen maken, zonder dat ze zichzelf boven een ander stellen. Als hoofdredacteur moet ik vooral content maken. Soms zeg ik wel eens met een knipoog dat mijn rolodex mijn kracht is. Ik ben als het ware een tel verwijderd van Neelie Kroes, Annechien Steenhuizen of Truus van Gaal. De vrouw van Louis komt op de cover van ons novembernummer, ze had al tien jaar bijna geen media gedaan. Louis zei: het is een heel mooi blad, dat moet je doen.”

Naast je werk ben je ongelofelijk sportief. 
“Ik zwem, wandel, boks, doe aan krachttraining en loop hard. Ik ben nu vijfenvijftig en wil gewoon fit blijven. Van sporten krijg ik een enorme stoot energie. Als je het niet doet, dan zak je in. Fysiek en mentaal. Als je in de ochtend sport, heb je de brandstof voor de dag binnen.”

Je schreef een boek over wandelen dat begon in Betondorp?
“Je kan overal wandelen en dit was puur praktisch. Soms zeggen mensen: mijn eigen buurt, die ken ik al. Maar dat is niet zo en ik citeer graag Johan Cruijff: ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’. Als je wandelt, kijk je met nieuwe ogen en dat geeft altijd een andere dimensie. Ik zet altijd minimaal 10.000 stappen, want de verbrandingsmotor moet wel aan. Omgerekend is dat ongeveer zes kilometer.”

De verhalen die je onderweg meemaakte heb je opgeschreven in Het 4-seizoenenwandelboek.
“Dat verschijnt in november. Het idee is een beetje ontstaan doordat ik steeds vaker vragen kreeg van vrienden en kennissen: ik ga wandelen, waar moet ik zijn? In mijn boek spreek ik over lifestylewandelen en dat is, zoals mijn uitgever Tanja Hendriks het verwoordt: alles wat niet ANWB is. Geen matching setjes, maar juist wel leuk en opgehipt. Als ik op pad ben, dan heb ik altijd een lippenstift en een bloesje bij me. Als ik dus met schoenen met modder in een restaurant binnenkom, kan ik die altijd even wisselen. Daarnaast lopen we voor lekkers. We zetten koers naar een fijne uitspanning. De meeste wandelboeken zijn vrij down to earth, ik geef er net even een andere touch aan.”

En waar eet en drink je dan na afloop?
“House of Birds in het Diemerbos is echt geweldig. Als ik meer zin heb om thuis te eten en niet te koken, dan is Ayumi Sushi in de Johann Keplerstraat favoriet. Een deel van hun huis is ingericht als eethuisje waar je alleen maar kunt afhalen. Mijn man en ik hebben laatst bij Zaffraan op de hoek van de Middenweg en de Kruislaan gegeten. Van buiten ziet het er misschien niet heel aantrekkelijk uit, maar het Libanese brood is het beste van heel Nederland. Tot slot mag Vero in Diemen niet onvermeld blijven. De beste Italiaan uit de omgeving en de man achter de toonbank neemt de bestellingen op, kookt, doet de afwas en rekent af. Eenmanszaak in optima forma.”

Welke winkels in Oost vind je leuk? 
“Carla Mode op de Middenweg. Ze heeft prachtige jurken voor vrouwen zoals ik. Femke Halsema kwam er ook toen ze hier nog in de buurt woonde. Laatst had ik op deze plek een fotoshoot en toen mochten we de winkel van Carla gebruiken als kleedruimte en voor de visagist.”

Wat is je geheime adres?
“Everswijn in Amsteldorp. Berry maakt de beste pastasauzen en de fameuze worst van Leonardo van restaurant Toscanini is er verkrijgbaar. Hij werkte vroeger in de muziekbusiness en heeft nu een superleuke delicatessenwinkel. Een absolute aanrader.”