De Jas

‘Als het echt niet lukt in mijn leven, begin ik een restaurant’

Lizelotte van Dijk (1980) is actrice en presentatrice. Ze speelde onder meer in Costa! en Goede Tijden, Slechte Tijden, presenteerde SchoolTV en 6Pack en deed mee aan Bobo’s in the Bush en Op zoek naar God, met Gordon en Dennis van der Geest. Ze woont ‘aan de voet van Oost’. “Vaak denk ik: dat kan leuker.”

Beuken
“Na m’n laatste film, Dans met de Duivel in 2015, heb ik even een time-out genomen. Al voor die film overviel me een soort rampspoed. Iedereen om me heen ging ineens dood: mijn moeder, een goede vriend, een goede vriendin. Ik ben gewoon door blijven beuken, maar op een gegeven moment doofde toch het licht een beetje. Nu ben ik wel weer opgekrabbeld. En leuke dingen aan het doen. Deze zomer zie je me in een aantal nieuwe projecten, waar ik – zoals dat gaat – nog niet zoveel over mag zeggen.”

Accent
“Ik heb de Toneelschool in Antwerpen gedaan. Je zou het misschien niet zeggen, maar ik kom uit België. Nee hè? Ik ben expres heel erg Nederlands gaan praten. Anders kon ik hier geen rollen spelen. En dat platte, half-Vlaams en half-Nederlands, dat is lelijk. Dat wilde ik niet. Dus heb ik het mezelf goed aangeleerd. Het kán ook niet, op tv. Want acteren is mijn passie, maar presenteren is een tweede natuur. Ik vind het heel leuk om met een camera op pad te gaan. Bijvoorbeeld op de manier zoals we dat deden in 6Pack, lekker out of the box. Misschien moeten we een zender voor Oost beginnen?”

Peettante
“Op dit moment doe ik ook de pr en marketing van Michel-Inn, een café-restaurant in de Transvaalbuurt, aan het Steve Bikoplein. Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, maar de pizza’s en platito’s bij Michel-Inn, die zou ik echt heel vaak kunnen eten. Ik zie mezelf als een peettante van dat restaurant. Ik was erbij tijdens de oprichting. Ik bemoei met niet met de opvoeding maar ik vertroetel het graag, schep graag op over de kwaliteiten. Thijs, de eigenaar, en ik zijn al heel lang vrienden, ‘besties’. Over veranderend Oost gesproken: toen we net bezig waren met dat restaurant zaten de kogelgaten in de ramen. Nu is het plein mooi opgeknapt, en superfijn voor kinderen.”

Ontevreden
“Dat ik zo stellig ben over het eten van Michel-Inn komt omdat ik zelf veel van koken hou. Ik heb leuke ideeën. En ben vaak ontevreden als ik ergens ben. Dan denk ik: dat kan leuker. Ken je bijvoorbeeld dat nieuwe restaurant in Hotel Arena, Park? Ik bestelde daar een tosti, van 8 euro. Nou, dan verwacht je wat. Maar ik kreeg twee sneetjes casínobrood met iets ertussen. Maak er dan wat van, voor dat geld. Het is er wel heel mooi geworden. Net alsof je altijd buiten zit.”

Dochter
“Vandaag, op Valentijnsdag, is ze jarig. Ze is 1 geworden. Dat ik Oost zo bijzonder vind, komt ook een beetje door haar. Ze is hier vlakbij in het OLVG geboren. Sinds ze er is, wandelen we veel. Oost is nog heel authentiek, niet platgewalst. Toen ik net in Amsterdam kwam wonen vond ik iedereen op elkaar lijken. In Oost dacht ik: o ja, hier is meer verscheidenheid, en creativiteit. Het Oosterpark is mooi geworden. En dit plein, het Beukenplein, met veel leuke plekken en lekker eten, is ook fijn. De buurt verhipt wel. Dat is oppassen. In de zomer is het zo druk dat je niet meer kan zitten.”

Willekeur
“Wat wel raar is: dat lichtbakreclame ineens van de gevels af moet in Oost. Bij Michel-Inn bijvoorbeeld, en bij sommige buren. Maar weer niet bij alle restaurants. Net als terrassen in de winter: het mag bijna nergens meer. Behalve, zo lijkt het, bij de grote zaken – ik noem geen namen… –, zij mogen in de winter wél terras houden. Niemand kent de regels. Het is heel gek, het lijkt wel willekeur.”

Hete saus
“Tijdens m’n time-out, zoals ik het maar noem, bedacht ik iets. Echt helemaal niks doen, dat kan ik niet. Dan krijg ik ideeën. In dit geval voor een chilisaus: Pepperpot. De Mr. Jalapeño en Mrs. Hotshot, als dip of bijvoorbeeld bij kip, maakte ik eerst alleen voor het restaurant van Thijs. Mensen gingen vragen: waar koop je dat? Toen heb ik het verder ontwikkeld, je kon het onder meer bij Landmarkt kopen. Binnenkort is er weer een nieuwe voorraad. Ik hou gewoon van koken.” Ze lacht even. “Ik zeg altijd: als het echt niet meer lukt in m’n leven, dan begin ik een restaurant.”

Meer De Jas.