Oost in Bedrijf

‘Voor alles is een duurzaam alternatief’

Alles in Het Faire Oosten ademt duurzaamheid. Voor eigenares Magali Heuberger is dat vanzelfsprekend. “We verrassen mensen met aantrekkelijke alternatieven.”

“Healthy lifestyle? Dat begint met bewustwording”, zegt Magali Heuberger, eigenares van Het Faire Oosten. “Voor alles wat je consumeert, bestaat een duurzaam alternatief. Je moet er soms alleen even naar op zoek. Zeg dus niet meteen: duurzaam is duurder. En als dat wel zo is, vraag je dan af hoe dat komt. Waarom is dat niet-duurzame kledingstuk goedkoper? Komt dat door de handen die het gemaakt hebben, de grondstoffen die gebruikt zijn? Dat is bewustwording. Dat je weet wat er aan vooraf is gegaan, voordat jij het product in je handen hebt.”

Voor Magali zelf is duurzaam geen vraag meer, maar een vanzelfsprekendheid. Alles in haar winkel ademt duurzaamheid. Zoals de kledinglijn die ze verkoopt, Fair Fashion. “Ik koop alleen kledingmerken in die zich houden aan de richtlijnen van Fairtrade. Dat zijn merken die zorgen voor de mensen die de kleding hebben gemaakt, die erop letten hoe het transport naar Nederland is geregeld. De hele productielijn moet kloppen. Onze bezoekers begrijpen dat.”

Brug slaan
Klanten laten zich graag informeren door Magali en haar medewerkers. “We vertellen graag. En minstens zo belangrijk: we verleiden en verrassen mensen met mooie en aantrekkelijke alternatieven in onze winkel, van kleding tot meubels, en van food tot de leukste cadeaus en sieraden. Hoe vaak horen we niet: ‘Oh, is dat ook duurzaam, dat wist ik niet. Dan kies ik daar voortaan voor’.”

Het concept van Het Faire Oosten bestaat niet alleen uit de winkel, maar ook uit een kunstgalerie, een workshopruimte en een kleine keuken en café. Aan ambities geen gebrek. “De galerie, waar we in 2014 al mee begonnen, gaan we in ere herstellen. Daarnaast bieden we onze kantoorruimte aan voor activiteiten. En we gaan uitbreiden met meubilair van zelfstandige meubelmakers. We willen een brug slaan tussen de maker en zijn ambacht, en onze bezoekers. Co-creëren en samenwerking stimuleren, ook dat is duurzaam.”

Advertorial. Onderdeel van de bijlage Beleef het in Oost, in opdracht.