Mijn fiets en ik

‘Al je zintuigen worden geprikkeld’

De Haarlemmerpoort is zijn weg de stad uit. Langs de herdenkingsboom voor Wubbo Ockels op het Haarlemmerplein in Amsterdam fietst Eric Plankeel naar Overveen, een tocht van 22 kilometer. “Met zoveel prachtige natuur en prachtige luchten.”

Zijn fiets, een Santos, is een stoere. Met bijzonderheidjes zoals een tandriem als ketting, van carbon. Een onderhoudsarme betrouwbare fiets, ‘die het gewoon doet’. En met veertien versnellingen. “Want het wil nog wel eens aardig waaien.”

Niet dat de wind een belemmering vormt. Eric fiets altijd. Soms, als een bui hangt, vertrekt hij een half uurtje later, maar bijna nooit. Alleen gladheid doet hem op de trein stappen. “Dat was vorige winter precies nul keer.”

Mazzel is het, vindt hij, dat z’n mooiste route ook nog eens de snelste is. Meteen na het Westerpark, strekt de Brettenroute zich voor Eric uit, een natuurgebied met rietvelden, bosjes, kreken en sloten. “Dan heb ik tot aan Haarlem welgeteld één stoplicht.”
Nou dat is dus lekker doortrappen. In gemiddeld 20 tot 22 kilometer per uur is hij in een uur en tien minuten op het werk. Onderweg raakt hij z’n muizenissen kwijt, is hij lekker sportief én lekker buiten.

Hij ziet veel, hoort veel, ruikt veel. “Zoveel prachtige natuur en prachtige luchten.” De dagelijkse ijsvogel en de roofvogels. Bij zuidwestenwind ruikt hij verse broodjes van de broodfabriek bij Zwanenburg. Bij noordenwind wappert de Starbuckskoffie in het Westelijk Havengebied. “Al je zintuigen worden geprikkeld.”

Ring-Ring leerde Eric via twitter leren kennen, de app staat op zijn telefoon. Omdat hij zelf ook nog wel eens nadenkt over wat er beter kan voor fietsers in Amsterdam. “Er moet vooral een veel bredere infrastructuur komen. Die is nu zo benepen. Fietsen is schoon en stil, er mag wel wat meer waardering komen voor fietsers.”

Eric Plankeel (59)
Beroep: docent hogeschool
Route: Haarlemmerplein-Overveen
Afstand: 22 kilometer
Fiets: Santos

Ring-Ring is de community voor overtuigde fietsers. Omdat de wegen in de stad vol raken, maar fietsers zich duurzaam en stressloos verplaatsen. Zie www.ring-ring.nu.

Meer fietsportretten.