Kijk op de wijk

Agna Oriana (23): “Als ik ooit terugga, dan is het voor het klimaat”

Het is koud op de kop van Java-eiland. Koud en stralend zonnig. Langs de kade zitten vissers, nog iemand laat z’n hond uit; druk is het er niet. Midden op de kop staan Agna Oriana en haar vriend Daniel. Ze praten wat. Dan stapt zij op de scooter. En rijdt een paar rondjes. Waarom? “Om te oefenen. Want fietsen gaat goed, maar scooteren is net even sneller.”

Agna Oriana is Portugese. Twee jaar ging ze voor de liefde in Nederland wonen, in Amsterdam Oost. Waar haar vriend Daniel, een upcoming muzikant, ook woont. Een puike buurt, vindt ze. “Heel multicultureel, met veel verschillende mensen. Ik moest in het begin wel wennen, maar dat gevoel was snel verdwenen. De buurt is mooi, met winkels en de Dappermarkt vlakbij.  Als ik ooit nog terugga, dan alleen het voor het klimaat.”

Nederlands is moeilijk voor Agna Oriana. Zij antwoordt daarom in Portugees; Daniel vertaalt. Wil je geen Nederlands leren? “Het is moeilijk. Via het stadsdeel kreeg ik een inburgeringcursus aangeboden, maar dat ging niet als verwacht. Het verliep heel rommelig, met elke keer een docent. Ik ben er tijdelijk mee gestopt, maar wil de taal wel graag leren. Dat is essentieel voor het vinden van een leuke baan. Als het via inburgering niet lukt, dan zal ik een opleiding gaan volgen.”

Daniel: “Als je vraagt, wat wil je voor de toekomst – ik neem tenminste aan dat je dat wilt vragen – dan is een positief uiterlijk voor haar heel belangrijk. Ze houdt van beauty en fashion en volgt trendsetters virtueel op de voet.” Wie dan? Agda: “Kim Kardashian onder anderen. Wat ik liefste wil doen is modellenwerk. Ik ben niet al te lang, en ik moet realistisch zijn, dus ik richt me vooral op gezichtswerk. In Portugal heb ik wel vaker dingen gedaan voor tv en bladen. Kleine dingen, maar zo begint het toch?”

Via haar huidige baan – ‘niet noemenswaardig wat voor één’ – ontmoette Agda andere in Amsterdam wonende Portugezen. “De Portugese gemeenschap is relatief klein hier. We kennen elkaar bij allemaal. Sommigen zijn vrienden geworden. Uitgaan doen Daniel en ik niet echt, we zijn niet van die uitgaanders, maar we vinden het wel leuk om met vrienden af te spreken. Meestal bij iemand thuis.”

Het is tijd om te gaan, ‘een filmpje pakken of zo’. “We kijken wel. Maar kijk om je heen, wat een fijne buurt het hier is. Een relaxte sfeer, een mooi uitzicht. Ik raad iedereen aan ooit in Amsterdam Oost te gaan wonen.”

Foto:
Agna Oriana (23) met vriend Daniel op de kop van Java-eiland. Uiterlijk is belangrijk voor de Portugese. “Ben ik vandaag wel mooi genoeg voor een foto?”