Wijzen uit het Oosten

Acteur met een rustgevende aardsheid

De Rust Zelve. Juan-Carlos, alias broeder Lawrence uit het toneelstuk Romeo en Julia. Vlak voor aanvang van de première heeft de charmante man nog wel even tijd om te praten. Kort, want voor hij het podium betreedt, keert hij bij voorkeur diep in zichzelf.

Een verwonderend decor tref ik aan. Verwonderend omdat deze plek, het Steve Bikoplein, er normaliter wat verlaten bij ligt. Nu en dan opgemerkt door een scherpe voorbijganger: “Hee, best een grappig pleintje.” En net zo snel weer vergeten. Maar nu niet. Nu is dit het toneel – letterlijk – van Shakespeares pareltje Romeo en Julia, uitgevoerd door het community arts project HEIM. Strenge regisseurs zetten met de acteurs de laatste puntjes op de i. Juan-Carlos vertolkt de rol van broeder Lawrence, die van het slaapdrankje ja.

“Ik dicht en maak stukken, ik viel op bij de regisseuse, en zij dacht meteen aan deze rol.” Dat is niet zo gek; Juan-Carlos heeft een rustgevende aardsheid over zich. “Ik geloof zeker dat je iets van je rol in je karakter moet hebben.”
Een keuze tussen stukken schrijven, dichten en spelen vindt hij moeilijk te maken. “Al creëer je echt als je maakt. Het heeft iets goddelijks.” En dat brengt ons terug in de realiteit. Want ook de verlichten onder ons moeten zich omkleden, props testen en opwarmen. Het publiek komt binnen. De première kan zo van start. Het rumoer verstomt en transformeert tot spanning. Nog drie kwartier voor de opkomst van broeder Lawrence. Voor Juan-Carlos de bevrijding.

Romeo en Julia is nog te zien op 26, 27, 28 juni 2015 op het Steve Biko Plein.

Meer wijzen.