Buurten in de Brouwerij

‘De Indische Buurt voelt heel erg als een dorp’

Sinds zijn afstuderen in 2013 werkt Boris (33) als zelfstandig fotograaf. Zijn fotoserie INT/EXT, interieurs van grofvuil, hangt nu in Café Struis. Afgelopen zomer maakte hij portretten van buurtbewoners in een inloopstudio in de Molukkenstraat. Daar hoorde hij de mooiste verhalen.

Wat is er leuk aan Oost?
“Alles eigenlijk, je kan hier alles vinden. De Indische Buurt voel heel erg als een dorp, met bekende mensen, bekende plekken en een fijne sfeer. Ik doe mijn boodschappen in de Javastraat. Dat is gezellig en je leert nieuwe mensen kennen. Bovendien, voor je bij een grote, dure supermarkt bent, heb je je kaas, brood en groenten al gekocht.”


Waar kom je graag?
“Bij Bar Joost, in het Flevopark, op de Dappermarkt. En bij Joop de Kaasknaller in de Sumatrastraat. “Het is meer een buurtsupermarkt, je kan er van alles halen.”

Wat doe je voor de buurt? 

“Afgelopen zomer deed ik het project Buurtportret in een van de poorthuisjes in de Molukkenstraat. Buurtbewoners konden binnenlopen, een gratis portret laten maken en een print meenemen. Zij deelden vaak mooie verhalen, bijvoorbeeld over wat ze doen voor de buurt.” Boris maakte 175 portretten in drie maanden en hoopt dat het project een vervolg krijgt, met ook een expositie op het Javaplein. “Het is mooi om te doen, en een mooie manier om iets terug te geven aan de buurt.”

Wat drink je?
“Calypso, een licht, blond bier. Deze kende ik nog niet. Je moet altijd iets nieuws proberen.”
Boris’ fotoserie INT/EXT met interieurs van grofvuil – gevonden en opgebouwd in de wijk waar hij het vond – is nu te bewonderen in Café Struis aan de Zeeburgerstraat 1. Insta @suyderhoud_

Wie: Boris Suyderhoud
Waar: Indische buurt
Wat: fotograaf

Elke maand een ontmoeting bij Brouwerij ’t IJ onder de molen. Vorig jaar opende ’t IJ een tweede café onder de molen: Struis. Het is een plek voor de buurt waar uit de omzet wordt gespaard voor twee projecten van het Fonds voor Oost.