Column

Balkontips voor de zomer. Hoe geef je water? 

De zomervakantie is officieel begonnen! En geloof het of niet, het ziet ernaar uit dat het weer eindelijk z’n zomerse kant laat zien. Blijf je dit jaar in Balkonië? Dan heb ik een aantal balkontips voor jou deze zomer. 

Tijdens de warme dagen houden niet alleen wij van wat extra water, maar ook de planten op je balkon. Planten, die in potten staan, drogen sneller uit dan planten in de volle grond. Niet alleen tijdens warm weer, maar ook als het bewolkt is en waait. Hoe vaak je je planten water moet geven, ligt ook aan de ligging van je balkon. Staan ze de hele dag in de volle zon, dan geef je ze elke dag water. 

Het beste moment om je planten water te geven, is in de ochtend of na zonsondergang, omdat het water anders al door de warmte van de zon is verdampt, voordat het bij de wortels terechtkomt die het water moeten opnemen. 
Heb je het grootste gedeelte van de dag schaduw? Controleer dan of de aarde niet al te vochtig is, voordat je opnieuw water geeft. 

Vind je het lastig om te bepalen of je plant genoeg water heeft? Gebruik dan een moisturemeter. Je steekt de meter in de pot om te controleren of de grond nog ‘moist’ is. Laat de meter er niet in zitten. 

Geef de planten die je koopt meer ruimte. Verpot ze naar een grotere pot. Hoe groter de pot, hoe meer aarde er in de pot past en hoe minder snel de aarde uitdroogt.
Leg wat houtsnippers boven op de aarde. Het water verdampt dan niet zo snel als de zon lekker schijnt. 

Gebruik een pot met een drainage, een gat in de pot. Het regent dit jaar helaas flink en het te veel aan water moet de pot uit kunnen. Als er een laag water in pot staat, rotten de wortels en gaat de plant dood. 
Schotels zijn ideaal met warm weer, je kunt dan extra water op de schotel gieten. Maar bij deze flinke regenbuien kun je ze beter even weghalen.  

Ga je deze zomer op vakantie? 
In de stad woon je boven op elkaar. Tip: word vrienden met de buren. Dat is gezellig en je hebt mensen in de buurt die tijdens je vakantie op je planten kunnen passen. 
Maar je kunt ook je eigen watersysteem bouwen:
Vul een emmer of petfles met water. 
Hang katoenen touwtjes vanuit het water naar de kluit van je planten. 
Het touw zuigt zich vol met water en het water stroomt zo richting je planten. Test dit systeem wel voordat je op vakantie gaat. Het zou zonde zijn als het touwtje niet goed in de pot zit. Geen zin in knutselen? Er zijn ook watersystemen te koop.

Geniet van de zomervakantie! Hopelijk een zomer met veel balkonuurtjes. 

Friederike Joppen is eigenaar van balkonwinkel De Balkonie in de Javastraat. Ze geeft ook plantadvies en workshops, is coauteur van het boek Balkon Geluk, stap voor stap een biodiverse oase. Voor de Brug schrijft ze columns over groen.