Bij binnenkomst zie je het meteen. Een nieuwe pui, een nieuw logo, nieuwe kleding en nieuwe kaartjes in de vitrine. Bart Verkerk is een eerlijke slager met scharrelproducten. “Dit past beter bij jullie, zeggen de klanten.”
Slagerij Bart Verkerk, negen jaar gevestigd in Winkelcentrum IJburg, heeft een nieuwe naam gekregen. Verder blijft veel hetzelfde. Want al was hij al die jaren aangesloten bij de vereniging van keurslagers, Verkerk (46) voer toch zijn eigen koers. Zijn vlees wás al scharrel. Nu is die eigen koers ook zichtbaar.
“Het is helemaal eigen, een goed gevoel.” Enthousiast is hij over zijn rookoven buiten, die je een stuk verderop al ruiken kan. Van rookvlees en beenham tot gerookte ossenworst en rookworst worden erin gemaakt.
Eerlijk vlees vindt de vakman belangrijk. Hij haalt het uit de streek. “Het varkensvlees komt uit de Beemster, het rund-, lams- en kalfsvlees van een boer bij de Amstel. De kip is van Gildehoen, ook scharrel én antibioticavrij. “Doordat het uit de buurt komt, weten we precies wat we verkopen.”
Ook andere producten in de winkel worden zoveel mogelijk vers bereid. De meeste vleeswaren, en ook de maaltijden en soepen. Een van de medewerksters deed er speciaal een traiteursopleiding voor.
De klant is koning, Verkerk geniet ervan. Als er iemand bij de oven staat en hij heeft een momentje, dan loopt hij erheen. “Trek ik even dat deksel open.” Wie in zijn winkel iets wil weten, krijgt gedegen antwoord. Elke ochtend om zes uur is hij present, om 18.30 uur gaat de deur pas dicht. Lange dagen, met liefde gevuld. “Ik ben ook trots op m’n personeel. We hebben hier vanuit het niets een goede winkel neergezet. We doen het samen en houden elkaar scherp.”