Interviews

65 jaar Hoochie Coochie Man, interview met gitarist Robbert Fossen

Op 26 januari viert Q-Factory de geboortedag van Muddy Waters’ Hoochie Coochie Man. Dit is een van de meest iconische bluesnummers ooit geschreven en gecoverd door grootheden als Eric Clapton en Motorhead. The Muddy Water Tribute Band brengt een ode aan het repertoire van Muddy Waters. Gitarist Robbert Fossen kijkt uit naar de show en vertelt wat Muddy Waters voor hem betekent.

‘’Hoochie Coochie Man’ was 1 van de eerste hits van Muddy Waters. Toen het nummer uitkwam in 1954 werd het als zeer controversieel bestempeld. Het was een hit van een zwarte muzikant die met zijn seksueel getinte tekst een voornamelijk blank publiek aansprak. Het moge duidelijk zijn; met dit nummer werd geschiedenis geschreven,’ aldus Fossen.

Het nummer is vele malen gecoverd door grote artiesten. ‘De uitvoering van Eric Clapton spreek mij het meeste aan’, laat Fossen weten. ‘Clapton brengt het nummer met zodanige passie dat je hoort dat hij een groot Muddy Watersfan is. Hij brengt het met respect voor de meester.’

‘Muddy Waters is een van de eersten die bluesmuziek van de Mississippi Delta naar Chicago bracht. Hij vertaalde akoestische muziek naar elektrische muziek en mag met recht een van de grondleggers van de blues genoemd worden.’ The Muddy Waters Tribute brengt een ode aan de muziek van Waters. ‘We zullen zijn muziek niet kopiëren, maar we brengen een interpretatie voor die is ontstaan uit de vibe en essentie van het origineel.’

Robert Fossen heeft al eerder in Q-Factory gestaan met John Primer (ex-Muddy Waters gitarist). Zaterdag 26 januari trapt hij met The Muddy Waters Tribute Band in Q-Factory de Hoochie Coochie tour af. Zie www.q-factory-amsterdam.nlvoor tickets en info.