Uit de tijd

Wat mijn ouders vroeger gezond vonden, is nu uit de mode. Neem de volkoren boterham met kaas. Genadeloos onderuit gehaald door de tijd. De recentste berichten: granen zijn dikmakers en kaas is lastig te verteren.

Maar niet alleen in die sector wordt van alles overhoop gehaald. Neem zoiets ‘ouderwets’ als papier.

‘Waarom heb je het eigenlijk zo druk?’ vroeg mijn puberzoon gisteren. De steeds groter wordende wallen onder mijn ogen begonnen hem blijkbaar op te vallen. Ik vertelde hem gretig over mijn recente masterproject, Het Boek. Wat er allemaal nog moest gebeuren voordat de geschiedenis van tien jaar IJburg persklaar was. En hoe weinig tijd ik daar nog voor had.

Niettemin nam ik uitgebreid de tijd het hem uit te leggen. Elk detail van de planning somde ik op. Ik hoopte daarmee mijn schuldgevoel ietwat weg te poetsen. Het schuldgevoel, ontstaan door het feit dat ik mijn kinderen weliswaar nog steeds drie maaltijden per dag voorschotel en – oké – voor zover nodig ook nog het haar in een staart doe. De rest moeten ze zelf doen.

Zoon luisterde toe. Af en toe knikkend. Heel begripvol, naar het me voorkwam. Maar toen ik klaar was met mijn relaas keek hij op van zijn huiswerk en zei: “Best wel ouderwets eigenlijk mam, een boek.”

Ik viel even stil, dacht na en zei, enigszins uit het lood geslagen: “Oh. Mmmm. Nou ja, zo kun je ’t ook bekijken. Als het klaar is, gaan we iets leuks doen.”