Koopkracht

O mijn god, mijn god, mijn god! Ik ruik de lente. Ik voel de lente. Ik ben de lente. Ik spat uit elkaar. Ik heb volgehouden en nu is het zover. Ik wil een baby. Van Frank met zijn afzakkende schouders. Waarom zou ze wachten op de enige en echte ware liefde? Niemand op deze wereld kon haar garanderen dat die voor haar ooit zou komen. Mannen met afzakkende schouders blijven je trouw… Mannen met brede schouders moeten veroveren, door de natuur bepaald gedrag. Ze willen ook graag horen dat je ze niet kunt weerstaan. Mannen als Frank blijven bij je. Is voor een kind per slot van rekening ook veel beter.
Bloemetjes en lammetjes en bijtjes.
Baby’s en slabbetjes en (beschuit met) muisjes.
Ze schopte haar laarzen uit, verruilde haar spijkerbroek voor een jurk en twijfelde nog hoe ze haar haar zou doen. Bevalling, ruggenprik en keizersnee. Schattend bekeek ze zichzelf en oefende op een stralende glimlach. Het mooie Engelse woord voor lente was ‘spring’, en dat deed ze. Nu lachte ze vanzelf.
Ze hoorde de deur. Hij was thuis. Zijn gerommel in de gang. De deur zwaaide open. Frank was blij. Hij had een koop afgerond. Met verse bloemen en een appeltaart had hij de vraagprijs weten te bemachtigen. ‘In deze tijd hè, in deze tijd. Jongens, alles zit op slot. Knappe jongen die nu iets verkoopt.’
‘Jij dus,’ zei ze en ze wilde hem kussen. Haar lippen belandden ergens bij zijn oor.
Die avond in bed vroeg ze wat hij er van zou vinden wanneer ze met de pil zou stoppen. Niet meteen deze maand, maar gewoon een keer, dit jaar, deze lente. Er was wel crisis, maar dat viel echt allemaal nog reuze mee. Er waren landen waar het veel erger was. ‘Trouwens, er zijn landen waar geen verlies aan koopkracht is omdat de mensen sowieso niets kunnen kopen.’ Desnoods leenden ze toch gewoon een kinderwagen, of ze zochten op marktplaats…
Het bleef iets te lang stil naast haar. Ze keek opzij. Met roze wangen lag hij te slapen. Als een kind. Heerlijk simpel kon het zijn. Misschien stopte ze gewoon met de pil zonder het te zeggen. Kijken wat ervan kwam. Hij snurkte een beetje, wel lief vond ze.
Uren later lag ze nog wakker. Het lijstje met jongensnamen was veel lastiger dan meisjesnamen.