Noodgeval

Coffee Bru is een hevig relaxt en kindvriendelijk koffiebarretje op het Beukenplein. Mijn blije springpeuter en ik recreëren er nogal eens. Haar zindelijkheidstraining verloopt soepeltjes. Wel moet ik haar bijtijds aan noodzakelijke toiletbezoekjes herinneren om onverwachte pisrivieren te voorkomen. Julia heeft zojuist als een uitgedroogde pup van haar rode vruchtensap gedronken. Haar laatste plasje is minimaal een uur geleden. Het toilet is bezet.

‘Opendoen! Julia open!’ roept ze. Ze wil aan de deurklink gaan hangen. Ternauwernood kan ik haar van een arrestatieteamachtige inval weerhouden. Vijf minuten verstrijken. Mijn biologische plasklokje maakt zich knagende zorgen, terwijl Julia vrolijk op haar buik om zich heen ligt te koekeloeren. Weer drie minuten. Welke losgeslagen gek zit daar op die plee? Moet-ie alle wc-papiertjes tellen ofzo? Dan komt het.

‘Poep! Poep!’ roept Julia. Dit betekent dat ze gaat plassen. Ik voel lichte, maar zekere paniek opkomen en klamp de vriendelijke barista met modieuze hipsterbaard aan. ‘Hebben jullie misschien een tweede toilet, want ze moet NU plassen. Er zit echt al een halfuur iemand op,’ zeg ik met gevoel voor overdrijving.

‘Nee, sorry. We kunnen aankloppen maar dat is ook zo… raar,’ zegt hij verontschuldigend. Hij adviseert ons het toilet van de naburige zaak. Ik klem Julia als een pakketje onder mijn oksel en sprint naar Eriks Delicatessen. Voor al uw urinaire noodgevallen.

‘Sorry, rare vraag misschien, maar mag zij even op het toilet? Er zit hiernaast al een kwartier iemand op!’ zeg ik, vakkundig alle kaas en vleeswaren ontwijkend. Uiterst vriendelijk wordt ons de pispot gewezen, inclusief gedegen uitleg van het supersonische doortreksysteem. Ik doe haar onderbroek en maillot omlaag en hijs Julia op de pot. Prompt heft ze haar wijsvingertje en kijkt of ze zojuist een werelduitvinding heeft gedaan. Ze plast.

‘Poep ook! Poep ook!’ roept ze. Ze heeft een nutellakleurig onderbroekje, zie ik nu. De schade valt uiteindelijk alleszins mee. Onderbroekloos maar met warme maillot kan Julia weer een uurtje vooruit.