Homoseksuele beren

‘Zeg, zijn er in Oost nooit homofeestjes? Lijkt me geinig. Ga ik een keertje mee, schrijf ik er een columnpje over.’ Ik bedoel dit semiserieus, maar ben amper uitgesproken of mijn goede vriend Peter, homoseksueel en fervent gaypartyganger, komt met an offer I can’t refuse. Zodoende belanden wij tezamen bij Bear Necessity, een dansfeest in Hotel Arena. Het type ‘beer’ is een breedgebouwde, harige en meestal bebaarde man. Ik ben absurd nieuwsgierig wat er op zo’n berenfeestje gebeurt, maar vind het ook best spannend. Dat ik de mores niet ken en nul idee heb wat te verwachten, geeft een wat ongemakkelijk gevoel.

De dj hanteert een stervensharde beat. Hypnotiserend, zeker na enkele alcoholische versnaperingen. Peter en ik zijn ruimschoots in de minderheid; wij dragen namelijk braaf een T-shirt. We bezwijken zowat onder alle indrukwekkende blote torso’s. Peter verklaart: een suf gezinnetje stichten en op je luie lauweren rusten in een levenslange liefdesrelatie is er vaak niet bij. Om aantrekkelijk te blijven, moet de homoman zijn best doen. Velen doen dat. Zo niet op spiermassa, dan wel op kleding. Ik zie borstkassen met leren tuigjes waaraan je iemand kunt beetpakken. Of lekker vastbinden! Opwindend… En er zijn herenstrings, maar niet in overvloed. De sfeer is ontspannen, geen hitsigheid; darkrooms zijn ver te zoeken. Er wordt vooral fanatiek gedanst en soms een nonchalante mondzoen uitgewisseld, gevolgd door ‘Hoi, hoe is het met jou?’

Er gebeurt iets. Iets heel bijzonders. Ik zie een vrouw. Voordat ik haar goed kan bekijken, verdwijnt ze uit mijn leven. De twee andere vrouwelijke aanwezigen hebben een verkeerde afslag genomen. Ze hangen doodsbenauwd in een hoekje, de huiverige ogen wijd opengesperd. Zijn ze bang om opgepeuzeld te worden? Vreemd, want niemand lust ze hier. Drie kale gasten staan in driehoekvorm genoeglijk te triozoenen. Wat is het toch heerlijk als je allemaal van mannen houdt. Niet moeilijk doen en tongen maar. Het berenfeestje was leuk. Niet heel spectaculair eigenlijk; vooral een vrolijke dansparty met sterke kerels.