Buiten het centrum profiteert de Amsterdammer van het toerisme

Als u dit leest, ben ik als het goed is in Rome de toerist aan het uithangen. Ik zal er geen bierfiets berijden of Nutella eten – ik lust bier noch Nutella. Ook zal ik er niet zwabberend door het drukke stadsverkeer op een gehuurde fiets mijzelf en anderen in levensgevaar brengen en ik zal er voor waken om mijn rolkoffer met hels geratel over de keien te sleuren. Dat laatste is ook niet nodig, want ik bezit geen rolkoffer en boekte een duur hotel. Daar sleept het personeel met koffers en rijdt onze auto voor, zodat er minimaal gezeuld hoeft te worden.

Decadent, ja, maar mijn man en ik werken de rest van het jaar zeven dagen per week dus het mag een keer wat kosten.

In Amsterdam zal de toeristenkermis ook in mijn afwezigheid vrolijk doordraaien. Het toerisme kent geen seizoenen meer, maar is een 365-dagen-per-jaar bisnis geworden. Ook beperkt de meute zich niet meer tot Wallen en Grachtengordel, hier in Oost en zelfs op IJburg (gewone Amsterdammers komen daar al niet voor hun plezier, rare jongens die toeristen) stomen ze met rondvaartboten rond, rijden ze roedelgewijs op fietsen brave burgers omver en drentelen ze fotograferend door straten en parken.

Het is heel modieus om daar over te klagen. Maar dat doe ik niet.

Ja, toeristen zijn stomme kuddedieren die niks begrijpen en de binnenstad vernietigen met op hun behoeften toegesneden monocultuur in winkelaanbod. Ja, er komen er veel te veel en ook veel te veel van het armetierige soort. Japanners met dikke portemonnees, prima, maar de sloebers die uit vochtige tentjes op Camping Zeeburg richting de coffeeshops in het centrum scharrelen met hun schimmelige honden, gehuld in wolken wiet en lichaamsgeur, yuck. Die geven ook niks uit, ze verstoppen de Albert Heijn met ieder 1 banaan en 1 blikje cola in de hand waarvoor ze nét niet genoeg muntgeld in hun kleverige buideltasjes blijken te hebben.

Maar goed, wat zei ik nou: ik klaag niet. Want de gewildheid van Amsterdam is goed voor de stad. Voor de huizenprijzen. Voor de economie. En maar een klein deel van de Amsterdammers woont in een overlastgebied. Als u deze krant ontvangt, dan woont u in een wijk die wel de lusten, maar niet de lasten van het massatoerisme ervaart. U ziet de reiszombies ook af en toe voorbijtrekken, maar hee, wie is er niet ooit zelf toerist geweest?

Het is juist leuk dat mensen de binnenstad zo mooi vinden en ‘onze’ stadsdelen redelijk met rust laten. Bovendien maakt het toerisme het heel makkelijk om in een rustige wijk aan de rand van het centrum je woning te verhuren, kwamen we achter, terwijl je zelf op vakantie bent. Handig tegen inbrekers. En je kunt er een prima hotel van betalen, in een mooie stad waar jijzelf de lastige, stomme toerist bent.