Bubbels bij DOK48

Wijnblog nummer vijf. Wat een baan…. Vlak na de laatste wedstrijd van het Nederlands elftal – althans van dit EK – streek ik bij DOK48 neer. Deze gezellige eet- en drinkgelegenheid aan de haven van IJburg heeft een huiselijke inrichting, met een café- en een restaurantgedeelte. De gerechten op de kaart zijn herkenbaar en toegankelijk; er is voor iedereen wat wils en dat zie je ook terug op de wijnkaart. Ik heb zes wijnen geproefd en deze keer…. bubbels eerst!

Prosecco – Col Bruna Frizzante – DOC Italië
Het eerste bubbeltje van het blog. Dat is reden voor een klein feestje en hoe kan je dat beter doen dan met prosecco? Een paar jaar geleden een ontzettend hippe drank en nog steeds populair. De wijn is vernoemd naar de druif waar hij van gemaakt is: Prosecco.
Hij ruikt fris naar meloen en peer en met licht iets van toast. In de mond smelten de fijne bubbeltjes (mousse) en proef ik groene appel. Heerlijk fris en in balans. Wat een fijn begin.

Pinot Grigio – Principesco – Veneto Italië 2011
Daar hebben we hem weer, meneer Grigio uit Italië. Deze druif wint aan bekendheid bij de consument en daarom zien we hem ook steeds vaker in de horeca. In het vorige blog vertelde ik u al dat de Fransen hem Pinot Gris noemen. In Duitsland wordt hij Grauburgunder genoemd. Ik ruik wat citroen, limoen en een vleugje perzik. In de verte iets van mineraal, vuursteen? De smaak is fris en redelijk intens. Een sappige, droge wijn.

Chardonnay – Osaado – San Juan Argentinië 2011
Na Maxima en Maradona is wijn het beroemdste exportproduct van dit land. Maar wist u dat de Argentijnen maar 10% van hun wijn exporteren? De rest drinken ze zo ongeveer zelf op. Een Argentijn drinkt bijna één fles per week, waardoor je van een wijncultuur kunt spreken. 90% van alle wijn die wordt geëxporteerd komt uit Mendoza. In San Juan wordt ook veel wijn gemaakt, maar het merendeel wordt daar zelf geconsumeerd.
Het is een geurige wijn met een schaaltje vol rijp fruit: Appel, lychee, sinaasappel. Dat krijg je door het zonnige klimaat. De wijn heeft een fruitige aanzet als je hem proeft en is een beetje filmend. Zwoel zou je kunnen zeggen, maar daar is hij eigenlijk te fris voor. Gelukkig, want dat zorgt voor een mooie balans.

Cabernet Sauvignon Rosé – La Grande Courtade – Provence Frankrijk 2011
Jawel, nog een primeur, de eerste rosé van het blog. De zomer is officieel begonnen, dus de hoogste tijd voor rosé. Deze ruikt naar rood fruit:. Aardbeien en wat frambozen; bijna snoepjesachtig. Het rode fruit proef ik terug en de rosé is lekker fris. Klein bittertje in de afdronk, wat zorgt voor een beetje spanning. Rosé moet gewoon fris en fruitig zijn en de dorst lessen op een zomerse dag. En dat doet deze ook.

Merlot – Principesco – Veneto Italië 2010
Italië heeft misschien wel duizend eigen druivenrassen, maar toch zien we hier ook Merlot en andere internationale variëteiten. Veel rassen zijn onbekend en wat de consument niet kent, drinkt/koopt hij niet. Werk aan de winkel voor Italianen, want er is een hoop lekkers te vinden. Deze merlot ruikt naar rijp zwart fruit, zoals pruimen, bessen en bramen. Het is een neus vol met lekkere geuren. De smaak komt overeen met de geur. Zacht en rijp fruit walst door mijn mond en ik proef licht iets van kruiden. Heerlijk drinkbaar met een fijne afdronk.

Muscat De Beaumes de Venise – Rhône Frankrijk
En alsof het nog niet genoeg was, het derde onbehandelde type wijn! De laatste wijn en tevens het toetje: Een dessertwijn. Dit is een zoete wijn, een zogenaamde ‘Vin Doux Naturel’. Tijdens de gisting van de wijn wordt er pure alcohol toegevoegd. De gisten gaan daardoor dood en stoppen met het omzetten van suiker in alcohol. Zo houdt de wijn restsuiker en wordt hij zoet. Muscat druiven geven een wijn veel aroma’s en dat ruik je hier ook. De geur komt al naar je toe als je er boven hangt. Geuren van tuttifrutti, lychee, (gedroogde) druiven. De wijn smaakt intens, lekker zoet, vol en zacht. Het laat een filmende laag achter in de mond, waardoor je de wijn nog heel lang proeft als je hem hebt doorgeslikt. Dit soort wijnen zijn vrij intens en daardoor passen ze zo goed bij zoete desserts of chocola. Probeer het maar eens, dan weet ik zeker dat u voortaan een toetje neemt!

Zo, dat waren ze alle zes en wat smaakte het goed! Met een kleine wijnkaart biedt DOK48 veel verschillende smaken die de menukaart goed begeleiden. Als de zomer straks echt begint, strijk ik er neer op het terras – zonnebril op – en bestel een fles Prosecco. Laat die zon maar komen.

1 Reactie

Comments are closed.