Rosé op IJburg

Als de zon begint te schijnen, dan gaat het bij mij kriebelen. Dan wil ik weer rosé drinken. Want zeg nu zelf: hoeveel flessen rosé heb jij de afgelopen winter gedronken? Precies.

Rosé, zon, IJburg en je waant je op vakantie, dus lezers aan de andere kant van de Unesco brug: pak de fiets en kom langs om te proeven. Om je te helpen ben ik op mijn fiets alle horecagelegenheden van IJburg langsgegaan om hun (huis)rosé te proeven. Na het tiende volle glas (het leven van een wijnblogger is best zwaar) had ik gelukkig de wind mee naar huis en heb ik de lekkerste adresjes voor je verzameld. Je leest alle bevindingen hieronder.

Waar vind je de lekkerste rosé op IJburg? Dat is natuurlijk de hamvraag, maar over smaak valt te twisten en iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Zo ook ik. Mijn rosé moet aan twee dingen voldoen: hij moet ruiken naar rood fruit én hij moet fris en dorstlessend zijn. Het zijn er eigenlijk drie, want je moet daarna zin hebben in nog een glas.

Op IJburg is het aanbod rosé divers, al komt het merendeel uit Zuid-Frankrijk, gemaakt van Grenache en/of Syrah.
Bij Y-Grec komt de Rosé uit Griekenland en deze past goed bij de lokale keuken. Als je dorst hebt moet je zeker om een flesje vragen…die zijn anderhalve liter.
Mchi schenkt een rosé uit Frankrijk. Die is prima én goed gekozen bij de diversiteit van de Aziatische keuken.
Levant en De keuken van Tante Til schenken beide een Spaanse rosé van Grenache, of eigenlijk op zijn Spaans: Garnacha. Deze rosé is donkerder van kleur en heeft meer pit.
Café Vrijburcht schenkt een allemansvriend die je heerlijk kunt drinken met zicht op de ondergaande zon.
Haddock is de nieuwe uitbater van de rode loods op Zeeburg. Met uitzicht op langsvarende boten kun je hier terecht voor een fijne rosé van Syrah en Cinsault.
Café Ed heeft naast bier en bitterbalen ook rosé. Niks mis mee en ook niet geheel onbelangrijk: het best betaalbare glas van IJburg.

Bij N.A.P., Bloem op IJburg en Dok48 besteden ze net iets meer aandacht aan de wijnkaart, en dat proef je. Leuk is dat ze elk een rosé schenken uit een ander land. Bij N.A.P. een klassieke stijl rosé uit Zuid-Frankrijk, bij Bloem uiteraard iets lekkers uit het zuiden van Italië en bij DOK 48 een verrassende blend uit Zuid-Afrika. Alle drie net even anders, maar op en top zomers.

Blijburg is helaas nog gesloten, omdat ze het paviljoen op hun nieuwe locatie aan het opbouwen zijn. In juli gaan ze open en kun je daar vast en zeker in het zand, in de zon, aan de rosé.
Fijne zomer!