‘Kom vooral afgeladen thuis’

Het is zomer en veel mensen vertrekken naar Frankrijk, vakantieland nummer één. Frankrijk is ook het land waaruit wij de meeste wijn drinken, al loopt het marktaandeel al jaren terug door toenemende concurrentie van wijnlanden zoals Chili en Argentinië. Vandaag neem ik je in vogelvlucht mee door diverse Franse wijngebieden zodat je weet wat je waar kunt drinken en/of kopen.

Volgens de wet mag je 90 liter per persoon belastingvrij aan wijn meenemen. Dat zijn 120 wijnflessen en u gaat vast niet alleen op vakantie, dus 240 flessen mag ook. Mijn eerste advies is dan ook: vertrek licht en kom afgeladen thuis! Dus gewoon thuislaten die tent en die tuinstoelen, allemaal overbodig! Die ruimte hebben we nodig om genoeg wijn in te slaan, zodat we de rest van het jaar nog kunnen nagenieten van de vakantie. De prijzen bij de wijnboer zijn vaak voordeliger dan de wijnwinkels hier, al zie ik ook dat er wijnboeren zijn die toeristenprijzen hanteren en de prijs dan hetzelfde is als hier.

De beste deals maak je in de Champagne. Daar koop je prima Champagne voor 10-15 euro die in Nederland al gauw 30 euro kost. Bijkomend voordeel is dat je er zo heen rijdt.

Als je wat verder doorrijdt kom je aan in de Loire, misschien wel het mooiste wijngebied van Frankrijk, met veel verschillende druivenrassen. Hier vind je witte wijnen van Muscadet, Chenin Blanc en Sauvignon Blanc. Rode wijn wordt hier gemaakt van vooral Cabernet Franc en Pinot Noir.

Via de Route de Soleil naar het zuiden rij je vervolgens langs de Bourgogne, waar je de mooiste wijnen vindt van Chardonnay en Pinot Noir. Als je de Bourgogne doorrijdt kom je vanzelf in de Beaujolais. Hier worden vooral elegante rode wijnen gemaakt van het druivenras Gamay: vriendelijke wijn vol met fris rood fruit.

We vervolgen onze route op de A7 naar de Rhône waar pittige wijnen worden gemaakt. In de Noord-Rhône van Syrah en in de Zuid-Rhône vooral van Grenache. Witte wijn vind je hier ook van Marsanne, Roussanne (vaak samen in de fles) en Grenache Blanc. Mooie wijnen voor mensen die eens iets anders willen dan Chardonnay. In het uiterste zuiden, de Languedoc, vinden we veel verschillende rode en witte wijnen. De rode wijnen zijn vaak kruidig en krachtig, witte wijn is er van droog tot vol van smaak. Probeer hier eens een witte wijn van de Picpoul de Pinet. Lekker zomers en heerlijk bij alles wat uit de zee komt.

Voor de mensen die meer naar het westen zijn gereden in plaats van het zuiden komen in de beroemdste wijnstreek van Frankrijk: Bordeaux. Helaas zijn veel Chateaus alleen op afspraak te bezoeken, maar er zijn altijd kleine wijnboertjes waar je wel terecht kunt. Volle rode wijnen worden hier gemaakt van Cabernet Sauvignon en Merlot. Ook wit vinden we hier van Sémillon en Sauvignon Blanc. Aanrader is om hier een zoete dessertwijn te proberen uit Sauternes of Barsac, die behoren tot de duurste en beste van de wereld. Heerlijk met een Franse blauwe kaas.

De meeste wijngebieden maken ook mousserende wijn en rosé. Het referentiegebied voor rosé is natuurlijk de Provence, maar overal vind je goede en betaalbare rosés. De mousserende wijnen, Cremants, zijn een goed en betaalbaar alternatief voor Champagne.

Overal in Frankrijk wordt wijn gemaakt, dus waar u ook heen gaat, er is vast wel een leuke lokale wijn te vinden. Die is misschien wel lekkerder dan alle bekende wijnen die je in Nederland kunt kopen. Last but not least: koop nooit één fles, want die is sneller leeg dan je lief is.

à votre santé