Fijne wijnen van The Harbour Club

The Harbour Club aan de Cruquiusweg. Een unieke locatie, pal aan het water, met internationale allure, een sprankelende sfeer en heerlijk eten. The Harbour Club is gevestigd in een oude wijnterminal, dus misschien niet zo gek dat ze er veel met wijn hebben. Sommelier Jaap Baan ontving me, en samen proefden we een aantal wijnen van de kaart.

Chardonnay, Trebbiano  – Paiara – Puglia, Italië (huiswijn)
Frankrijk en Italië samen in het glas vertegenwoordigd door een druivenras. Deze combinatie zien we nergens anders dan in Italië. Het voordeel van het blenden van twee druivenrassen is dat ze elkaar kunnen aanvullen. Deze witte huiswijn ruikt naar vers, wit fruit en dat komt ook terug in de smaak die is aangevuld met wat grapefruit. Sappig en soepel, een fijne wijn.

Verdejo – Naiades – Rueda, Spanje
In Spanje wordt veel rode wijn gemaakt (bijvoorbeeld Rioja), maar uit Rueda komen goede witte wijnen. Verdejo zorgt voor frisse wijnen met een stuivende geur. Het lijkt een beetje op Sauvignon Blanc (die we ook vinden in Rueda), maar persoonlijk vind ik Verdejo wat scherper van geur. Bijzonder aan deze Verdejo is dat hij houtrijping heeft gehad. Dat maakt wat normaal een frisse wijn is, nu een vollere, complexere wijn. De frisheid is ingepakt door de smaak en geur die het hout heeft afgegeven. Dit kom je niet vaak tegen, maar het staat ‘m goed. Rijpe geuren en smaken met een frisse intensiteit zorgen voor spannende momenten in mijn mond.

Cabernet Sauvignon, Negro-amaro – Paiara – Puglia, Italië (huiswijn)
Een duo met Cabernet Sauvignon zien we regelmatig omdat het als populair ras vaker wordt bijgeblend. In dit geval met Negro-amaro, wat vrij vertaalt ‘donker bittere’ betekend. Toch heeft de wijn vooral trekjes van de Cabernet Sauvignon, door bosvruchten en tonen van cassis. Ook ruiken we een beetje hout. De smaak is vol met zwarte bessen, bramen, een beetje drogend en een klein bittertje.

Cabernet Sauvignon – Stimson estate cellar, Washington state,  Amerika
Nog een Cabernet Sauvignon, maar nu alleen in de fles én uit Amerika. Wist je dat Amerika nummer vier op de lijst is van meest wijn producerende landen? Washington state (dus niet de hoofdstad) ligt globaal ter hoogte van Frankrijk, dus niet zo gek dat ze daar prima wijn kunnen maken. De geur vind ik erg aangenaam. Rijp donker en rood fruit met (zoet)hout. De smaak is vol en krachtig, maar zonder harde kantjes. Ik proef donker fruit en wat specerijen, de wijn heeft een mooie afdronk.

Tinta Roriz, Touriga Franca,  Touriga Nacional – Quinta do Passadouro Passa – Douro, Portugal
Om af te sluiten, een rode wijn uit Portugal. Ik heb al eerder geschreven dat Portugal steeds meer ‘stille’ wijn aan het maken is. Port is nog steeds de hoofdmoot, maar er komen steeds meer mooie witte en rode wijnen op de markt. Deze wijn is een goed voorbeeld van de nieuwe weg die Portugal is ingeslagen. Een stoere, rode wijn met een zachte kant, van het type metroman. Een mooie, zwoele geur van rijpe bessen, pruimen en wat gedroogd fruit. Heeft iets weg van Port doordat dezelfde druivenrassen worden gebruikt. Dat is ook te proeven in de volle, zachte smaak.

Om kort te gaan. Mooie wijnen bij The Harbour Club. Door de inzet van sommeliers, zoals Jaap, wordt er veel aandacht besteed aan de wijnkaart. Wijn in combinatie met eten is lekker, maar met  wijnadvies van een sommelier wordt het verrukkelijk! Dus trakteer jezelf en ga erheen, eventueel met boot, en laat je een lekkere fles wijn adviseren.

Lees hier de andere blogs van onze wijnspecialist Albert Ruiten.