‘Een bek vol wijn’ bij eetcafé De Zwijger

Vandaag ben ik te gast bij eetcafé De Zwijger, dat gevestigd is op de begane grond van het gelijknamige pakhuis. Op de menukaart staan lunchgerechten zoals baguettes, sandwiches en soepen, allemaal bereid met lokale ingrediënten en Indie Food Brands. De avond biedt onder meer een bio hamburger, curry, stoofpotje of pizza. Naast veel lokale bieren is er ook een kleine wijnkaart. Tijd om te proeven dus!

Pinot Grigio, Chardonnay – Villa san Martino – Venezie, Italië
Twee populaire druivenrassen in één glas: dat moet wel een klein feestje worden! De Pinot Gris in zijn Italiaanse maatpak vergezeld van mevrouw Chardonnay die het over het algemeen niet zo nauw neemt met wie ze in een fles beland. Fruitige geuren voeren hier de boventoon en de Chardonnay geeft de wijn de karakteristieke molligheid. De sappige zuren blijven lekker hangen, waardoor dit een heerlijk doordrinkwijntje is.

Chardonnay – Domaine Petit Château – Loire, Frankrijk
De Chardonnay is een grote familie met veel neven en nichten in het buitenland. Dat komt omdat het een druif is die zich goed aanpast aan het lokale klimaat en ook nog eens veel wijn geeft. Wat weer rendabel is voor monsieur de wijnboer. De Loire, waar deze wijn vandaan komt, is normaal gesproken hét domein van de Sauvignon Blanc. Maar ook hier komt onze ‘indringer’ ermee weg: dit is een prima wijn. Typische geuren van gele appeltjes en citrusfruit buitelen over elkaar heen. Deze wijn voelt wat vettig aan in de mond en heeft daarbij een frisse achtergrond.

Pinot Grigio “Blush”Rosé – Cielo – Venezie, Italië
De zon scheen, dus ik kon het niet laten om naar de rosé te vragen. Een seizoenswijn bij uitstek, merk ik aan mijn eigen drinkgedrag, maar er zijn zeker rosés die zich ook staande houden in de winter. De rosé in mijn glas heeft een hele lichte, roze kleur. Met een klein slingertje komen de geuren van aardbeien en besjes los die ik later terug proef in mijn mond. Deze rosé smaakt naar de zomer: sappig en fris.

Sangiovese, Merlot – Caldora Ortonese – Abruzzo, Italië
Weer een duo, maar duo’s zijn in! Het is ook makkelijker voor de wijnboer: als de oogst van het ene druivenras tegenvalt, kan hij dat compenseren met het andere ras. Maar vaker wordt het gewoon geblend, als modeverschijnsel, zoals bij deze wijn. Kruiden en aardse tonen melden zich als eerste en daarna ruik ik donker fruit. Deze wijn heeft een vriendelijke smaak waarin cassis en kruidigheid elkaar afwisselen.

Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache – Château Salitis – Cabardès, Frankrijk
Een fles met een mooi etiket, ik ben er stiekem gevoelig voor. En daarin ben ik zeker niet de enige, want we kopen nou eenmaal sneller een fles met een etiket dat ons aanspreekt. Dat heet marketing.
Maar terug naar de wijn. Die komt uit 2009 en dat is best oud voor een horecawijn. Deze wijn is ingekocht om het wijnniveau op te krikken en dat is prima gelukt. Wat een heerlijkheid is het om boven het glas te hangen. De geur van rijp fruit, laurier, chocolade en een subtiel vleugje vanille komt me tegemoet.
Een bek vol wijn (excusez le mot) met een fluweelzachte textuur en een lange, fijne afdronk.

Het is goed toeven hier aan de Piet Hein Kade. Ik zit op het terras, de zon schijnt en de glazen zijn vol. Met deze wijnen op de kaart komen we de lente wel door. Ook voor de prijs hoef je het niet te laten, dus ga lekker zitten en geniet! Je kunt hier trouwens met een gerust hart een wijntje extra nemen: tram 26 stopt vlakbij.