Wat drinken we deze zomer?

Het is lente, het begin van twee seizoenen heerlijk vertoeven aan het IJ. Ons bootje is inmiddels ook weer leeg geschept en het wijnrek gevuld met lekkere wijn die we koel gaan drinken in de zon. Ik heb de wijntrends doorgenomen voor 2016, maar in dit blog geef ik je vooral mijn favorieten voor een zonnige dag!

Bubbels!
Geen wijn die je zo goed kunt drinken in de zon, in je boot, op het strand en gewoon als je er zin in hebt. Champagne kan heel mooi zijn, maar Prosecco mag ook weer deze zomer. Als je echt hip bent, dan bestel je een Engelse Bubbel, want die zijn in opkomst. Bestel er gelijk een puntzak friet bij, want dat smaakt stiekem erg goed samen.

Rosé
Uiteraard drinken we ook rosé, geen wijn die zo afhankelijk is van het seizoen. Het marktaandeel van rosé is rond de 13% en daarvan drinken we 12,9% in de zomer…denk ik. Rosé uit de Provence is veilig en bijna altijd goed, maar doe eens gek: probeer eens rosé uit Nederland, uit de achterhoek, dat doen ze leuk daar! Nederlandse wijn is al jaren in opkomst en wordt ook steeds beter. Naast rosé zijn er ook prima frisse witte wijnen te vinden, bijvoorbeeld van De Apostelhoeve uit Limburg.

Lokale druivenrassen
Dat Chardonnay inmiddels de meest aangeplante witte druif in de wereld is, dat is niet vreemd, want veel mensen drinken hem graag ook al komen ze er niet altijd eerlijk voor uit…Maar er is meer! Veel meer. De wijnwereld veranderd snel en dat is leuk voor de avontuurlijke drinker. Nieuwe wijnlanden, bijvoorbeeld uit Oost-Europa, dienen zich aan op de Nederlandse markt en ook landen zoals Portugal en Italië maken steeds meer wijn van lokale druivenrassen wat zorgt voor nieuwe, spannende smaken.

Rode Radler
Radler is de biertrend van vorig jaar en zal dit jaar zeker doorzetten. Ik drink geen Radler, ik drink (soms) bier, want bier drink je omdat je bier wilt drinken en limonade drink je als je limonade wilt drinken. Een Sneeuwwitje dat reken ik nog net goed, gewoon omdat dat retro is, maar Radler? Nee. Neemt niet weg dat we er wel een trend is naar alcoholische dranken met minder alcohol, zodat we meer kunnen drinken . Ook wijnen met minder alcohol zijn in trek en producenten geven daar gehoor aan. Mijn tip: Beaujolais, een vrolijke wijn, niet teveel alcohol én licht gekoeld erg lekker! Koelen kun je trouwens doen met elke licht rode wijn. Beter je rode wijn te koud dan te warm, want het wamt toch wel op in het glas.

Wat ik zelf vooral ga drinken is vooral een mix van bovenstaande met daarbij nog wat flessen “huiswijn” van mijn favoriete adresjes. Verder maak ik het niet te moeilijk, maar gewoon lekker en met leuke mensen. Laat de zomer maar komen.