Biologische wijnen van Biolicious, ‘een lekkere neus’

Eens even geen wijnen van de horeca, maar van Biolicious, de biologische buurtsuper op IJburg. Omdat deze wijnen niet in de diverse wijngidsen staan, leek het mij leuk om hier even aandacht aan te geven. Want zeg nou zelf: Wat ís biologische wijn eigenlijk?

Om maar meteen met het blog in huis te vallen: Biologische wijn bestaat officieel niet. Wijn van biologische druiven wel en dat is wat we drinken. Maar hoe biologisch zijn die druiven dan? Dat verschilt per land en regelgeving. In Argentinië en Chili mag een wijnboer nog steeds meerdere keren per jaar allerlei chemicaliën over zijn akker spuiten. Hoe biologisch is dat?…
In Duitsland mogen ze ook een paar keer spuiten. En wij in Nederland? Wij niet, dus dat is echt biologisch.

Helaas is niet spuiten geen optie in Nederland. Dat komt door alle neerslag, die zorgt voor rotting en schimmels in de wijngaard. Nieuwe Europese regelgeving maakt het vanaf dit jaar mogelijk om ‘Biologische wijn’ op het etiket te mogen voeren. De bestaande regels zijn uitgebreid met voorschriften hoe men in de wijnkelder moet werken.

In Biolicious trok ik vier wijnen uit het schap. De eerste was een witte wijn.

Airén, Macabeo – Vermador, Bodega de Pinosa – Spanje 2010
Ik heb al best veel wijn gedronken in mijn jonge leven, maar iets van Airén kan ik me niet herinneren. Misschien toch iets te veel gedronken door de jaren heen…
Wist u dat de Airén de meest aangeplante druif ter wereld is? Deze druif staat massaal aangeplant in centraal Spanje, waar ze er brandy van stoken. De vraag naar brandy neemt af, dus maken ze er ook wijn van. Daar in het snikhete klimaat is het makkelijk om biologische druiven te telen en is de cirkel rond. Druif Macabeo wordt vaak gebruikt voor Cava.
De wijn ruikt mineralig, wasachtig met wat rijpe meloen en een beetje naar hout. In de mond proef ik een klein vetje en is hij wat rond. Niet heel droog en een bittertoets.

Roditis – Cavinos – Patras Griekenland 2009
Het etiket vol met voor mij onleesbare Griekse teksten trok mijn aandacht, dus nam ik hem mee. De Grieken hebben samen met de Romeinen de wijnstok door heel Europa verspreid. Ze hebben zelf ook een heel geschikt klimaat voor mooie wijnen, maar de export is nog minimaal. De druif is Roditis, een echt Grieks ras. Ik ruik groene appel, maar toch ook wat rijp geel fruit en ook weer een beetje hout. Een lekkere neus! De wijn smaakt fris en het hout proef ik een klein beetje terug.

Cabernet Sauvignon – Vinecol – Mendoza Argentinië 2007
De zomer is begonnen…toch? Dus ook deze keer een rosé, gemaakt van Cabernet Sauvignon. Een druif die we allemaal wel kennen. Men maakt er rosé van door de most, de geperste druiven, sneller te scheiden van de gekleurde schillen. Hoe langer het schilcontact, hoe donkerder de kleur en hoe meer ‘bite’ de rosé krijgt. Als ik het ruik denk ik meteen aan port. Dat verwacht je niet van rosé, maar dat komt omdat deze uit 2007 is en duidelijk rijpe aroma’s heeft. Rijpe tomaat, krenten en appelstroop. Hij smaakt zoals hij ruikt: een beetje zoet, met voldoende zuren om het in evenwicht te houden.

Carmenère – Ycaro reserva – Colchagua valley Chili 2010
Zoals Malbec dé druif is van Argentinië, heeft Chili de Carmenère omarmd. Deze druif komt uit Frankrijk, Bordeaux. Tegenwoordig zien we hem daar nog nauwelijks. Lange tijd werd hij in Chili verward met Merlot en waren ze gemengd geplant. Pas in de jaren negentig werd de Carmenère door onderzoek geïdentificeerd en werd het de druif van Chili. Deze wijn ruikt als een krachtpatser. Duidelijk hout met daaronder veel rijp, zwart fruit en een aardse toon. De smaak is vol, een beetje pittig. Een houten doosje met zwarte bessen, laurier en drop. Een lange afdronk met een klein bittertje.

Leuk om wat wijnen te proeven van onze biologische winkel op ijburg! Biologische wijnen zijn vaak de moeite waard om te drinken. De wijnboer heeft meer aandacht voor zijn druiven en voor de natuur. En dat proef je.

1 Reactie

Comments are closed.