Collecteweek Amnesty International 2-8 februari

Elk jaar in februari is de collecteweek van Amnesty International. Amnesty is niet goed uit de onderhandelingen gekomen door akkoord te gaan met een week in februari. Want iedereen weet, in februari is het nat en koud. Ja, er zijn een paar lolbroeken met een zachte g die carnaval gaan vieren. Die zijn tijdelijk erg vrolijk. Maar verder maken psychologenpraktijken overuren. Want als je aanleg hebt voor een depressie, dan is februari een hele logische keuze om eraan toe te geven.

Ieder jaar opnieuw besluit ik na een intern conflict opnieuw coördinator van de collecteweek op IJburg te worden. Voors en tegens worden gewogen en uiteindelijk winnen mijn plichtsgevoel (je weet wel adoptie, een tweede kans, goedmaken, etc.) en de herinnering van het vorige jaar dat we het toch maar weer hebben gefixt.

Er zijn collectanten die het collecteren met enig plezier doen, zoals mijn supercollectant die ieder jaar goed is voor 15% van de opbrengst. Ik barst van het respect voor hem. Maar andere doen het gewoon omdat ze iets willen betekenen. En hoewel de meeste mensen de collectant vriendelijk te woord staan en wat geven, kan het collecteren ook echt zwaar zijn. Er wordt niet open gedaan, deuren worden dicht gegooid, smoesjes worden verzonnen.

Ik besloot het dit jaar over een andere boeg te gooien. Er lopen nog steeds trouwe collectanten in februari. Maar daarnaast kunnen mensen hun talenten op een andere manier laten zien. Er wordt een Amnesty week op IJburg georganiseerd en het wordt fantastisch. Vrijwilligers bleken massaal bereid om een steentje bij te dragen, professionals en winkels doen ook mee. Let op: iedereen doet vrijwillig mee, de hele opbrengst gaat naar Amnesty. Hieronder het programma.

Het volledige programma:

Vrijdag 7 februari
20.00 uur: Movie that Matters: Exit, Boris Pavel Conen

Zaterdag 8 februari
13.45 uur: Film voor kinderen: Het Monster van Parijs
15.30 uur: Film voor kinderen: Het Monster van Parijs
16.00 uur: Leer een goocheltruc in café Vrijburght voor kinderen van 4-8 jaar olv Circus Kristal (1)
16.45 uur: Leer een goocheltruc in café Vrijburght voor kinderen van 6-10 jaar olv Circus Kristal
17.30 uur: De band El Barco komt spelen in Vrijburght (2)

Zondag 9 februari
15.30 uur: Film voor kinderen: ZAFARA.

NB:
Bij ’t IJ, de kledingzaak bij de haven, doet ook mee! Er hangt een rek met kleding voor kleine prijsjes, de opbrengst gaat in het geheel naar Amnesty.

De kinderen van Partou zorgen op vrijdagavond voor heerlijke cupcakes bij de film in Vrijburght.

1. Circus Kristal verzorgt goochel- en circuskinderfeestjes op locatie of in haar eigen theater op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Onder leiding van een echte goochelaar maken de kinderen tijdens het feest hun eigen goocheldoos. Daarna leren ze spannende goocheltrucs, die ze na afloop mee naar huis mogen nemen om verder voor eigen publiek op te treden. Een onvergetelijk kinderfeest op een geheimzinnige manier! Voor meer informatie: www.circuskristal.nl

2. De Zuid-Amerikaanse band El Barco met Marco A. Sánchez, Humberto Albores en José Cerezo nodigt de kinderen uit voor een stoelendans om 17.30 op zaterdag. Hierna geven zij een swingend optreden.