Pleintheater
Theater

X Y I

“Het is beter als je tegen niemand zegt wat je hebt”. Langzaam nestelde zich een steeds groter geheim in het hoofd van Marleen. Hoe voelt het als je niet mag zijn wie je bent? En wat gebeurt er als je na jarenlang zwijgen toch begint te praten?

Marleen Hendrickx neemt je mee in een reconstructie van haar jeugd. Een persoonlijk verhaal over opgroeien zonder écht te weten wie je bent. De vertelling laat ook zien hoe onze samenleving ooit kennis van zaken had en hoe die kennis later bewust is weggedrukt. Hoe een rechtlijnig man-vrouw beeld steeds meer de norm werd, terwijl men wist dat dat niet zo is.

X Y I was in 2020 een onderdeel van haar afstudeerproject aan de Academie voor Dans en Theater in Amsterdam. Daarmee is Marleen intussen genomineerd voor de AHK Eindwerkprijs (short list). Als onderdeel van de theatercampagne X Y WE, maakte Marleen met regisseur Hanna Timmers een nieuwe voorstelling, als artist in residence op het Jonge Harten Festival in Groningen. De première was op zondag 21 november.