Muziekgebouw aan 't IJ
Muziek

Wereldpremière van Reza Namavar door studentenorkesten

‘In de Blauwe Nacht’ is vanaf november tot en met januari in Amsterdam te horen. Het stuk zal als eerste worden gespeeld door het CREA Orkest op 27, 29 en 30 november en dan verder uitgevoerd door het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck op 10 december en het Amsterdams Studenten Orkest in januari.

Vanaf 2 september 2019 begonnen drie studentenorkesten in Amsterdam, en verder wel negen andere studentenorkesten uit heel Nederland, met het repeteren van de compositie ‘In de blauwe nacht’ van de Nederlandse componist Reza Namavar. Laten zien dat (hedendaagse) klassieke muziek niet slechts iets voor ouderen is een van de uitgangspunten van het stuk. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat een nieuwe compositie zo vaak zal worden uitgevoerd. Uitgangspunt van de muziek is meer verbondenheid creëren tussen de verschillende muziekgezelschappen door bijvoorbeeld naar de andere studentenorkesten te gaan luisteren.

Voor dit project is Reza Namavar als componist benaderd. De uiteenlopende bezettingen van de studentenorkesten vormden een bijzondere uitdaging voor Namavar. De orkesten variëren namelijk sterk in grootte en sommige hebben zelfs een koor. Verschillende versies van de compositie waren dan ook noodzakelijk. Hierdoor klinken alle uitvoeringen anders. Het CREA Orkest telt op dit moment zo’n 80 spelers, met een grote slagwerk- en strijkersgroep en een gevarieerde blazersgroep, wat de mogelijkheid biedt voor veel verschillende klanken en instrumenten. Het CREA Orkest zal naast de wereldpremière van ‘In de Blauwe Nacht’ ook nog het geweldige ‘Fiddler’s Child’ van Janáček ten gehore brengen, welke een huiveringwekkend virtuose vioolsolo bevat, en de romantische 3e symfonie van Rachmaninoff. Kortom, een gevarieerd programma met voor ieder wat wils.
Op 10 december is het aan het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck om als tweede van de drie Amsterdamse studentenorkesten ‘In de Blauwe Nacht’ ten gehoren te brengen. Dit oudste studentenorkest van Amsterdam zal maar liefst vijf werken uitvoeren op deze avond in het Muziekgebouw aan het IJ.
Het Amsterdams studenten orkest zal het stuk als laatste spelen. Ook speelt het Amsterdams studenten orkest naast ‘In de Blauwe Nacht’ met veel enthousiasme ook nog dit seizoen de bekende jazz suite van Shostakovich, de tweede symfonie van Schubert en de finale van de organ symfonie van Saint-Saëns. Naast dat alles zal het Amsterdams studenten orkest op 21 en 22 november, in het universiteitstheater ook een rock- opera begeleiden.

In de compositie zijn kernbegrippen als verbinding, feestelijk en energiek te horen. Ook evolutie staat centraal in de compositie. Namavar: “Iedereen is met elkaar verbonden door een gedeelde afkomst: miljarden jaren geleden ontwikkelde het landleven zich uit de zee en evolueerde tot mensen, die nu de hele wereld bevolkt hebben. Het contrast tussen collectivisme en individualisme zal ook in het stuk centraal staan. Het samenvoegen van een tiental orkesten een massa van meer dan 600 musici is absurd en beklemtoont een doorgeslagen collectiviteit. Het individu vervaagt naarmate het stuk vordert. Iedereen wil gehoord worden maar onderscheid maken lukt gaandeweg het stuk steeds minder goed. Hoe kan in de massa het individu zichtbaar blijven?”

Voor meer informatie: www.konso.nl/opdrachtcompositie