House of Bird Diemerbos
Natuur

Vleermuizen spotten met batdetector in Diemerbos

In de schemering gaan we op zoek naar vleermuizen. Dit doen we met een batdetecor, die de voor ons onhoorbaar hoge vleermuisgeluiden verlaagt zodat we ze tóch kunnen horen. En we hopen ze ook te zien, herkenbaar aan hun wendbare dwarrelende vlucht (heel anders dan vogels).
Als de zon ondergaat, worden vleermuizen wakker om op pad te gaan. Ze jagen op hun gehoor. Daarvoor maken ze korte hoge geluidjes en luisteren naar de weerkaatsing (echo) van die roepjes op bomen, struiken én insecten, zoals muggen en motten. Ze vangen die beestjes en eten ze vliegend op.
Doordat vleermuizen (bijna) continu geluid maken kunnen we ze met de batdetector opsporen en vaak ook bepalen wat voor soort vleermuis het is. En als je ze eenmaal hoort, lukt het soms ook om ze te zien. Ook vertelt de gids hoe vleermuizen leven.
Kinderen vanaf een jaar of 8 zijn van harte welkom. We verzamelen voor de ingang van House of Bird. Tickets (€ 15,=) via Local Nature Guide: https://localnatureguide.com/nl/activiteit/78/vleermuizen-spotten-met-batdetector-in-diemerbos