IISG
Festival

Van Heinde en Ver

Van Heinde en Ver wordt in het weekend van 13 en 14 december afgesloten met de speciale vertoning van bijzondere filmportretten van Studio Take Twee.
Tot en met 14 december, 24/7 te bezichtigen: gevelexpositie Van Heinde en Ver, Locatie achterzijde IISG Van Heinde en Ver toont een kleine selectie uit de fotocollectie over de geschiedenis van migranten van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Bijzonder is het Historisch Beeldarchief Migranten (HBM), met unieke foto’s uit particuliere collecties van migranten die in de twintigste eeuw naar Nederland kwamen. www.iisg.nl/hbm
Vrijdag 13 december, 15.00 – 16.00 uur, Cruquiusweg 31, Amsterdam
Rondleiding door de archiefdepots, de schatkamers, van het IISG met Gijs Kessler en Machteld Maris. Maximaal 20 personen. Aanmelden via mail: secretar@iisg.nl Het IISG huisvest belangrijke collecties op het gebied van de (arbeids)migratie afkomstig uit vele landen in de wereld. IISG-onderzoekers hebben over bijna alle migrantengroepen in Nederland gepubliceerd. Bovendien spelen zij een prominente rol in de bestudering van de wereldwijde migratiegeschiedenis
16.00-18.00 uur Première Identities Amsterdam, Zeeburgerkade 10 Amsterdam. Op reis door Nederland brengt Studio Take Twee (audiovisueel kunstenaars Eric Meyer en Rick Alberigs) verhalen voor het voetlicht waarin mensen van diverse nationaliteiten, generaties, tradities en (religieuze) achtergronden centraal staan. Voor Museum Perron Oost heeft Studio Take Twee, in het kader van het Programma Van heinde en ver, vijf filmportretten gerealiseerd van Amsterdammers met een migratieachtergrond. Naast een Q&A met de makers en geportretteerden, verzorgt Thomas Johannsen een muzikaal intermezzo. In verband met de catering graag aanmelden voor deze première via mail: secretar@iisg.nl.
Zaterdag 14 december, 12.00 uur, Museum Perron Oost Cruquiusweg 11, Amsterdam
Opening expositie De Ranchi baby’s. In 1950 kwam de Ranchi, een schip vol baby’s, aan op de Javakade in Amsterdam. Vijfendertig vrouwen schonken tijdens de reis van Djakarta naar Amsterdam het leven aan zevenendertig baby’s.
12.00 uur tot 18.00 uur, IISG,Zeeburgerkade 10.
Identities Amsterdam, Identities migration en Identities religion door kunstenaarsduo Take Twee. Nieuwe filmportretten van Amsterdamse buurtbewoners en eerder gemaakte filmportretten uit Maastricht.
Om 14:00 uur is er een Q&A met de makers en geportretteerden uit Amsterdam.
15.00 uur en 16.00 start Migratie route Wereldburgerschap. Loop de route van het IISG naar Museum Perron Oost met een nieuwe Amsterdammer als gids. Test je wereldburgerschap bij twee checkpoints en geniet van het kleinste museum met uitzicht op de wereld. Neem de woorden van de Perzische dichter Hafez met je mee. ( verzamelen bij Zeeburgerkade 10)
Om 17.00 uur speelt Studio Take Twee, in samenwerking met theatermaker Joost Horward en Branka Popovic, de voorstelling Huis van de Toekomst. Drie jonge vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan staan aan het begin van een reis die hoofdpersoon Branka 23 jaar geleden maakte, de uitdaging om een nieuw ‘huis’ te bouwen, nadat ze alles hebben moeten achterlaten.
18.00 uur, De Eester, C. van Eesterenlaan 266 Amsterdam
Lezing over de geschiedenis van de Chinese gemeenschap in Nederland, het ontstaan van de Chinees Indische Restaurants en een persoonlijk verhaal van de dochter van een Chinees Indische Restauranthouder. Door Julie Ng van Stichting Wij zijn meer dan Babi Pangang en Fenmei Hu van Verhalenhuis Belvedere Rotterdam Buurtkoks maken een heerlijke maaltijd, reserveren is noodzakelijk. Mail info@museumperronoost.nl of bel 0653404786.