Corridor Project Space
Kunst

Side Dish met Masha Ru

Met Side Dish duiken we in de wereld van onze voedselvoorziening. In een serie van evene- menten willen we onderzoeken hoe kunst kan bijdragen aan een andere manier van eten in de zin van ervaring, eetwijze, koopgedrag of een bredere heroverweging van het product dat men eet. Daarom nodigen we kunstenaars uit die voedsel op een andere manier benaderen en om deze ideeën met een groter publiek te kunnen delen en door middel van publieke discussies voort te zetten en uit te breiden.
Voedsel kan in het werk worden gebruikt als een thema, materiaal of de voedselketen als onderw- erp van hun praktijk. Tijdens de 5 Side Dish-evenementen gedurende 2019, werkt de kunstenaar samen met een expert, een professional die betrokken is bij de lokale voedselproductie en met een chef-kok. Tijdens de avonden wordt er een maaltijd geserveerd die in het teken staat van het onderwerp. Na het evenement is de tentoonstelling één week open voor publiek.
Voor de eerste Side Dish hebben we Masha Ru uitgenodigd, zij zal zich concentreren op aarde en klei, de smaak en gezondheidsvoordelen en nadelen van het natuurlijke product. De laatste jaren heeft ze zich gericht op het eten van aarde en vergelijkbare substantie, ook wel geofagie ge- noemd. Het is een oud spiritueel en helend product die een integraal onderdeel is van culinaire cultuur in verschillende landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Bij Side Dish kunnen we haar werk waarnemen en verschillende klei soorten proeven. Masha is een alumni van de Rijk- sakademie en in 2018 kreeg ze een studiebeurs aan de NIAS-KNAW voor haar kunstonderzoek.
Voor Side Dish werkt Masha samen met Riecelda Landveld die de mogelijkheden onderzoekt om stigma’s en taboes rond het eten van de aarde te doorbreken. Ze is opgegroeid in Suriname en opgevoed met het eten van klei als een culinair ingrediënt. Ze studeerde later aan de nationale universiteit van Ierland Maynooth, afdeling antropologie, waar ze zich toelegde op het onderwerp klei als voedsel. Ze zal een presentatie geven over haar onderzoek en haar Facebook-groep ‘Clay Worldwide’.
Voor dit evenement kookt The Foodninja Catering een maaltijd geïnspireerd op het thema van de avond, maar maak je geen zorgen er staat veel meer op het menu dan alleen klei. Ze serveren een heerlijk diner met verse ingrediënten en volledig vegan.