SBK Kunstuitleen & Galerie
Kunst

SBK Sprouts Young Talents 2022

SBK podium voor nieuw kunsttalent
Best afgestudeerden NL kunstacademies onder één dak te zien

Van 29 september t/m 16 oktober organiseert SBK Kunstuitleen & Galerie in Amsterdam de achtste editie van SBK Sprouts Young Talents 2022, een unieke en groots opgezette overzichtsexpositie met werk van de beste afgestudeerden van de Nederlandse kunstacademies van dit jaar. Een mooie kans om in één expositie en onder één dak de beste talenten uit honderden ‘graduates’ van de 11 meest toonaangevende Nederlandse kunstacademies bij elkaar te zien.

Kunstenaars SBK Sprouts 2022:
Eline Boerma, Beate Bos, Rebecca Cuschera, Elyne Dunning, Sophie Engels, Bobbi Essers, Eddy Eustache, Sanne de la Fosse, Marian Genet, Safae Gounane, Nurul Ain Binti Nor Halim, Johnny Mae Hauser, Martine van Lubeek, Lucas Mergler, Abiha Naderi, Jildau Nijboer, Roza Robein, Paul Verheul en Obbe van der Weide.

Intiem en naar binnen gericht
Dit jaar leken grote thema’s als milieu en klimaat, sociale ongelijkheid, antiracisme, antikapitalisme – hoewel zeker nog aanwezig – wat naar de achtergrond gedrongen. Niet veel werken zijn politiek uitgesproken of maken een radicaal statement. Daarvoor in de plaats lag de nadruk op het persoonlijke en intieme: op autobiografische verhalen, nostalgie, rouw, herinneringen, trauma, verborgen pijn en leed, een duik in de familiegeschiedenis of onderzoek en verbinding met de culturele wortels en tradities van het thuisland.

Komt deze naar binnen gekeerde blik doordat de studenten, een aanzienlijk deel van de opleiding thuis, in lockdown, hebben doorgebracht waardoor er veel tijd en ruimte was voor zelfreflectie: wie ben ik, waar kom ik vandaan, wat heb ik meegemaakt? Of is het een (tegen)reactie op een mogelijk gevoel van controleverlies in een buitenwereld die chaotischer en ongrijpbaarder lijkt dan ooit?

Lhbtqia+
Een ander terugkerend thema op de academies was, net als vorig jaar, gender en identiteit en het recht op identiteit van de lhbtqia+ beweging waarbij niet zelden de maatschappelijke marge werd opgezocht. Ook zagen we opnieuw krachtige statements ten aanzien van feminisme terug.

Superhelden
Een andere tendens die opviel, was de vlucht uit de alledaagse werkelijkheid, door te reizen in de tijd, naar verre, denkbeeldige exotische oorden of naar de natuur waar de mens zich als nietig wezen toe moet verhouden. Installaties en films van fantasiewerelden, met Marvel- en game-achtige trekken, met de kunstenaar vaak zelf in de hoofdrol als held of antiheld. Het doet een aanspraak op een andere verbeeldingskracht die tot voor kort niet zo zichtbaar was.

Materiaal in de hoofdrol
Naast de terugtrekkende beweging naar het eigen of juist exotische, leken steeds meer studenten zich te concentreren op een materiaalgerichte benadering van maken met een duidelijke herwaardering van oudere technieken, organische materialen en vakmanschap. Het kan te maken hebben met een collectieve vermoeidheid ten opzichte van alle digitale apparaten waarmee wij onszelf dag en nacht omringen, en een verlangen om terug te keren naar alles wat tastbaar en echt is.

Hoe dan ook, wij kunnen deze sterke focus op onderzoek, inspiratie, experimenteren met verschillende media en materialen, de inventieve en enthousiaste manier waarop vorm, kleur en materiaal wordt onderzocht, waarderen: gewoon het simpele genot van creëren.

Expositie LINK: connectie tussen generaties kunstenaars
Tegelijkertijd met Sprouts vindt de expositie LINK plaats met werk van gerenommeerde kunstenaars: Popel Coumou, Jantien Jongsma, Floor Kahmann, Stefan Yordanov en Femmie Duiven. Met de expositie LINK wordt een connectie gemaakt tussen het werk van kunstenaars die hun eigen koers al hebben bepaald en de net-afgestudeerde Sprouts. Voor de afstudeerders een brug naar de buitenwereld en een krachtmeting; voor de gerenommeerde kunstenaars een inspirerende ontmoeting met de jonge lichting.

Kunstprijzen
SBK kent tijdens de opening van de expositie weer twee kunstprijzen toe: de SBK Sprouts Young Talent Award en in samenwerking met de Stichting Otto Hetterscheid de SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs.

Gelijktijdig met Sprouts opent ook de solo-expositie ‘Somehow we survived the night’ van Wumen Ghua, de winnaar van de SBK Sprouts Young Talents Award 2021.

SBK Sprouts Young Talents 2022
29 september -16 oktober 2022
Opening: 29 september 17.00 – 20.00 uur
Locatie: SBK Kunstuitleen & Galerie KNSM en Loods 6
Adres: KNSM-laan 307-309, 1019 LE, Amsterdam
Openingstijden expositie: woensdag – zondag 11.00 – 18.00 uur
www.sbk.nl

Een bezoek aan de expositie is gratis, maar het is wel nodig om een ticket te reserveren. Tickets voor de opening en/of de expositie verkrijgbaar via Eventbrite.

Beeld: Safae Gounane, ‘Post-covid houseparty’