Museumplein
Diversen

Protestactie windturbines op het Museumplein

Windalarm organiseert een protestactie op het Museumplein in Amsterdam tegen de geplande windturbines bij dichtbevolkte woonwijken en in natuurgebieden. We willen het stadhuis symbolisch omsingelen met het langste spandoek van Nederland. Onder het motto:
Wij houden afstand, nu de gemeente Amsterdam nog!

De demonstratie is noodzakelijk vanwege de starre houding van de Amsterdamse politiek. Ondanks een groot gebrek aan draagvlak en de beschikbaarheid van betere alternatieven houden de coalitiepartijen (GroenLinks, D66, PvdA en SP) vast aan hun bizarre plannen. Belangrijkste bezwaar tegen de plaatsing van windturbines binnen de gemeentegrenzen is het gevaar voor de volksgezondheid. Het RIVM erkent dat 10% van de mensen binnen de 1500 meter van een windturbine ernstige geluidsoverlast gaat ervaren. Dit leidt tot stress en daaraan gerelateerde gezondheidsklachten.

Amsterdam heeft zelfs een uitzondering bedongen op de al veel te lage afstandsnorm 600 meter van de provincie Noord Holland. Dit is onbehoorlijk bestuur en valt ook de landelijke politiek aan te rekenen.

Windalarm pleit voor een afstandsnorm van 1500 meter en het uitsluiten van plaatsing van windturbines op het land en in natuurgebieden. Windturbines kunnen uitstekend op zee. De 300 nog te plannen windturbines op land zullen op zee een oppervlakte van minder dan de helft van de gemeente Amsterdam beslaan. Bovendien zijn windturbines op zee beter voor de natuur dan op het land, vergen minder subsidie en zijn de goedkoopste vorm van duurzame energie.

Meld je nu aan voor deze actie. Omdat het besluitvormingsproces nú plaats vindt, is dit het moment om van ons te laten horen. We houden je op hoogte via Whatsapp.

IJburg/Zeeburgereiland: https://chat.whatsapp.com/JWRRSgv4ITKFIAtbthbLf5
Noord: https://chat.whatsapp.com/DTT0HNIjBbk0OmBiCHpubR
Zuidoost: https://chat.whatsapp.com/JiUJOPIO97B35lNcmiIBNK
Regio Amsterdam: https://chat.whatsapp.com/C4I23XH7eNg0oLEFA9MgFh