Pleintheater
Theater

Nieuwe Noten Amsterdam: Brass Double Bill

Programma
Bug – Bruno Mantovani (saxofoon)
Alter Ego – George Aperghis (saxofoon)
Hard – Christian Lauba (saxofoon)

Melvyn Poore
“Vanaf het begin was de richting duidelijk. Vanaf mijn vierde speelde ik euphonium – net als mijn vader; op mijn zevende gaf ik mijn eerste openbare optreden; later begon ik ook met piano; en op mijn twaalfde koos ik uiteindelijk voor tuba.” Maar hoe ver men kan gaan met dit ogenschijnlijk logge instrument werd Melvyn Poore pas tijdens zijn studie duidelijk. Zijn ervaringen als ‘music director’ van het ‘Birmingham Arts Laboratory’ droegen bij aan het besef dat er een leven als tubist is buiten de alledaagsheid van het orkest. “Zelfs als student speelde ik het liefst stukken die helemaal niet voor tuba waren geschreven.”

De eerste experimenten van Poore in het “Arts Lab” met tape en elektronica brachten hem op een nieuwe passie: de experimentele interactie van akoestische instrumenten en technologie, die voor hem nu dezelfde prioriteit heeft als puur akoestische experimenten met de klankmogelijkheden van de tuba. Poore heeft zijn ervaring als tolk, componist en tevens docent doorgegeven: hij was “Research Assistant” aan het Salford College of Technology (1989-1991), te gast bij het Zentrum für Kunst- und Medientechnologie (Centre for Art and Media Technology) in Karlsruhe van 1992-1994 (waar hij zijn concept ‘METAinstrument’ ontwikkelde), en 1993-95 ‘Visiting Professor for Electro-Acoustic Music’ aan het Royal College of Music in Londen. Sinds 1995 is hij vast lid van Ensemble Musikfabrik en zet zich in voor de oprichting van de pedagogische afdeling van het ensemble.

Nuno Silva
Nuno Silva is een opkomende saxofonist en pedagoog met Portugese roots die zich speciaal richt op nieuwe interdisciplinaire creaties. Hij voltooide zijn master Saxofoon aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg en master Muziekeducatie aan Aveiro University in Aveiro, Portugal. Sinds het begin van zijn muzikale activiteit werkt hij vaak samen met componisten, dansers en acteurs om nieuw repertoire voor het instrument te creëren en nieuwe wegen van expressie te verkennen door het in heel Europa uit te voeren. Hij is de mede-oprichter van het ION-collectief, [uan] duo en werkt vaak samen met ensembles zoals Ensemble Klang, Oniros Ensemble, 9×13 en anderen. Momenteel geeft hij privéles aan de Nuno Silva-Saxofoonstudio, waar hij zowel muzikale als pedagogische activiteiten ontwikkelt tussen Portugal en Nederland, waar hij is gevestigd. Nuno Silva wordt ondersteund door Henri-Selmer Paris saxofoons

Nieuwe Noten Amsterdam
Nieuwe Noten Amsterdam biedt een podium aan hedendaagse kamermuziek. Nieuwe composities en toonaangevende musici, in het Plein Theater krijg je maandelijks op de zondagmiddag de kans om dit unieke concept in intieme sfeer te ervaren. De curatoren en artistiek leiders van Nieuwe Noten Amsterdam zijn componiste Aspasia Nasopoulou en basklarinettiste Fie Schouten. Beide ontvingen (resp. 2019, 2021) de Nieuw Geneco Fair Practice Compositieopdracht Award.