factor ij
Kunst

less is more

Een tentoonstelling van minimalistische kunstwerken, geselecteerd door Stichting Polderlicht uit de vaste collectie van Factor IJ, alsmede bij een viertal concerten met minimalistische muziek (drones, experimentele ambient) i.s.m. Moving Furniture Records.

“What you see is what you see” – Frank Stella, minimalistische schilder

Minimal art gaat over kleur, lijn, vorm en textuur in plaats van over historische, maatschappelijke of persoonlijke context; minimal music gaat over ritme, herhaling, structuur en klankkleur in plaats van over tekst en melodie. In beide gevallen valt de vorm samen met de inhoud. De vorm is de inhoud. Dat maakt dat een minimalistisch kunstwerk of muziekstuk maximale ruimte biedt voor individuele verbeelding, gedachten, mijmeringen…

Het eveneens in Amsterdam-Oost gevestigde platenlabel Moving Furniture Records verzorgt een aantal bijpassende concerten. Het label is gespecialiseerd in een specifieke vorm van minimal music: drones (zeer lang aangehouden noten) en microtonen (minieme klankverschillen) die een hypnotiserende uitwerking hebben op de luisteraar. Deze muziek vraagt om concentratie en kan dan ook het beste liggend en met de ogen gesloten worden ondergaan. Neem daarom vooral een (yoga)matje mee. En kom aub op tijd!

P R O G R A M M A

Donderdag 29 juli 16.00 – 18.00 uur – Opening

Zaterdag 31 juli 16.00 uur – Coen Oscar Polack weeft langzaam opgebouwde ambienteske klanktapijten en vermengt daarbij ‘romantische’ natuur-, ruis- en bruisgeluiden met electronisch gemanipuleerde klanken uit synthesizers, gitaar en/of saxofoon.

Zaterdag 7 augustus 16.00 uur – Op basis van mathematische principes combineert Reinier van Houdt even virtuoos als minimalistisch pianospel met field recordings, opgevangen gesprekken en radiosignalen. Deze middag zal Reinier putten uit de lockdown-journals die hij afgelopen jaar maakte.

Zaterdag 14 augustus 16.00 uur – Orphax is het minimal ambient en drone-project van Sietse van Erve. Tijd, ruimte en microtonaliteit komen samen in een ogenschijnlijk statische vorm van geluid waarin ontwikkeling van de muziek ondergeschikt is aan het verliezen van tijdsbesef.

Zaterdag 21 augustus 16.00 uur – In haar project ‘Sound Topographies’ bewerkt geluidskunstenaar Fani Konstantinidou culturele en sociale ‘identiteiten’ – muzikale fragmenten, gesproken taal en dagelijkse geluiden – tot drones, noise, aritmische melodieën en atonale ritmes.

De concerten zijn gratis toegankelijk en vinden plaats op basis van de dan geldende coronaregels. Gelieve u van tevoren aan te melden via info@factor-ij.amsterdam