Muziekgebouw aan 't IJ, kleine zaal
Muziek

Huygens’ Cosmotheoros

Op zondag 29 mei is er om 11.00u een theatraal concert rond de verbeeldingswereld van de geniale wetenschapper Christiaan Huygens te zien in de Kleine Zaal van Muziekgebow van ’t IJ. In zijn laatste geschrift ‘Cosmotheoros’ speculeerde hij over leven op andere planeten. Acteur Jurriaan van Seters vertolkt de rol van Christiaan Huygens, terwijl gitarist Melle Weijters met eigen composities de muzikale idee├źn van Huygens verklankt. Met Ere Lievonen op het Fokker-orgel en klavecimbel.

Christiaan Huygens (1629-1695) wordt vooral herinnerd voor zijn bijdragen aan de astronomie, natuurkunde en wiskunde, maar hij had ook een grote muzikale belangstelling. Hij zocht naar een manier om te kunnen musiceren met zuivere intervallen. Zo kwam hij uit bij het 31-toonssysteem, waar het Fokker-orgel op gebaseerd is dat Stichting Huygens-Fokker beheert. In ‘Cosmotheoros’ beschreef Huygens de 31-toonstemming als de klank van het universum.

De combinatie van wetenschap en verbeeldingskracht gaven gitarist Melle Weijters inspiratie voor dit bijzondere programma dat van het 31-toonsysteem voert naar de sciencefiction van David Bowies Space Oddity. Zowel muziek van Huygens komt voorbij, als van fantasierijke geesten als Charles Mingus en Gustav Holst. Weijters heeft jazzgitaar gestudeerd en wijdt zich al jaren aan fretloze en microtonale gitaren.

Toegang: 15,00 euro normaal / 12,00 euro met CJP of Stadspas